Svijet

Vesterbek: Moguće da je avion oborila druga letjelica

Vesterbek: Moguće da je avion oborila druga letjelica
Vesterbek: Moguće da je avion oborila druga letjelica

AMSTERDAM - Glavni istražilac kandcelarije holandskog državnog tužioca Fred Vesterbeke, koji je zadužen za istragu o padu putničkog avion "Malezija erlajnza" na istoku Ukrajine, ne isključuje mogućnost da je letjelica oborena iz vazduha, pišnje njemački dnevnik "Špigl".

Vesterbeke je naglasio da je njegov tim otvoren za mogućnost da je drugi avion oborio putničku letjelicu u julu ove godine, kada je poginulo gotovo 300 osoba.

On je istakao da holandski istražitelji pripremaju zvaničan zahtjev za pomoć Moskve u istrazi, pošto Rusija nije dio međunarodnog istražnog tima. 

Vesterbeke je dodao da će istražioci posebno tražiti radarske podatke u kojima se sugeriše da je ukrajinski vojni avion letio nedaleko od putničkog neposredno prije katastrofe.

"Na osnovu dostupnih podataka, prema mom mišljenju, obaranje aviona sa zemlje ostaje najvjerovatniaj mogućnost. Ali, ne odbacujemo mogućnost da se sve odvijalo i na drugačiji način", zaključuje Vesterbeke.

Ruska televizija "Raša tudej" podsjeća da je neposredno nakon obaranja putničkog aviona rusko Ministarstvo odbrane objavilo izvještaj u kojem se navodi da je ukrajinska vojna letjelica prije pada pratila civilni avion.

Zvanični Kijev nije dao objašnjenje zašto je vojni avion letio tako blizu putničkog. Ni Ukrajina i niti jedna druga zapadna država nisu zvanično prihvatili ovu mogućnost.

Međunarodna istraga na čijem su čelu Holanđani, pošto skoro dvije četvrtine od ukupnog broja žrtava čine državljani te zemlje, još nije utvrdila šta je uzrok pada aviona.

U preliminarnom izvještaju objavljenom prošlog mjeseca navodi se da je avion pao usljed štete nanijete spolja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije