Svijet

Više od 50 Grka nepoželjno u Albaniji poslije sahrane Kacifasa

Više od 50 Grka nepoželjno u Albaniji poslije sahrane Kacifasa
Foto: Ilustracija | Više od 50 Grka nepoželjno u Albaniji poslije sahrane Kacifasa

TIRANA - Albanija je za nepoželjne proglasila 52 grčka državljanina koji su prisustvovali sahrani Konstantinosa Kacifasa, državljanina Albanije i Grčke, koga je prošle nedjelje ubila albanska policija na jugu zemlje.

Pomoćnik albanskog ministra policije Saimir Lješaj oijcenio je kao "neprihvatljivu, uvredljivu i opasnu" aktivnost navedene grupe tokom sahrane.

On je rekao da je njihovo ponašanje bilo provokativno i opasno, navodeći da je ta grupa blokirala ključnu saobraćajnicu i proketila novinarima, prenosi Radio televizija Srbije, pozivajući se na grčke i albanske medije.

Sahrani, koja je juče održana u selu Bularat, prisustvovalo je nekoliko stotina Grka koji su mahali zastavama svoje zemlje noseći transparente s natpisom "Sjeverni Epir i Makedonija su Grčka" i "Konstantinos je heroj".

Pored velikog broja Grka, na sahrani je bio i veliki broj policajaca, koji su obezbjeđivali dogadaj, danima opisivan kao ozbiljan test za odnose dvije države.

Sanduk s tijelom ubijenog je, takođe, bio prekriven grčkom zastavom.

Slučaj Konstantinosa Kacifasa dramatično je pogoršao ionako ne pretjerano dobre odnose Grčke i Albanije i pokrenulo pitanje odnosa Tirane prema manjinskim zajednicama.

Grčki desničari, od kojih najviše zaziru i Atina i Tirana, tvrde da je Kacifas "hladnokrvno ubijen", iako je albanska policija u više navrata navela da je on ubijen pošto je pucao na policijsko vozilo i zatim pobjegao u obližnju šumu.

Verziju albanske policije pratio je snimak na kojem se vidi kako Kacifas puca iz "kalašnjikova", kao i fotografija oružja.

Porodica stradalog Grka, pak, tvrdi da je Kacifas ubijen pošto je podigao ruke i odbacio oružje.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova ubistvo Kacifasa je nazvalo "neprihvatljivim".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije