Svijet

Vlada SAD blokirana, pa odblokirana, pa blokirana

Vlada SAD blokirana, pa odblokirana, pa blokirana
Foto: Ilustracija | Vlada SAD opet blokirana

VAŠINGTON -Senat SAD je konačno usvojio zakon o privremenom finansiranju vlade da bi se okončala blokada tog tijela koja traje od ponoći. Blokada ipak ostala.

Zakon sada ide na glasanje u Predstavnički dom, a za njega je u Senatu glasao 71 senator dok je 28 bio protiv.

Vlada SAD je od ponoći bila blokirana pošto Senat nije na vrijeme izglasao privremeno finansiranje. Glasanje je odugovlačio republikanski senator Rend Pol zbog potencijalno većeg deficita u slučaju usvajanja finansiranja vlade.

Agencije su prvo prenijele da je Vlada Sad blokirana, pa zatim kada je zakon prošao senat da je odblokirana, da bi na poslijetku ostalo da je ipak blokirana jer zakon treba da prođe i Predstavnički dom.

Tako je po drugi put u 2018. godini, vlada SAD ostala blokirana.

Rad američke vlade je prethodno bio blokiran tri dana u januaru, kada je rasprava u Kongresu o potrošnji vlade i zakonu o imigraciji zapala u ćorsokak. Ipak, budući da je prethodna blokada uglavnom pala u dane vikenda, ona nije pogodila veliki broj državnih agencija.

Posljednja blokada vlade nije nanela trajnije ekonomske štete, ali takvi događaji mogu naškoditi zaposlenima u saveznim organima, poljuljati tržišta i uzdrmati povjerenje u Sjedinjene Države u inostranstvu, ocjenjuje Rojters.

Otkako je Kongres uveo savremenu budžetsku proceduru sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, pitanje manjka sredstava za finansiranje rada administracije se našlo na dnevnom redu 19 puta, prema istraživačkoj službi Kongresa, ali nije u svim slučajevima došlo do stvarne blokade rada vlade, dodaje britanska agencija.

Iako je zakon glatko prošao u Senatu, glasanje bi u Predstavničkom domu moglo biti mnogo neizvjesnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije