Svijet

Vlada izašla u susret želji Grabar - Kitarović

Vlada izašla u susret želji Grabar - Kitarović
Vlada izašla u susret želji Grabar - Kitarović

ZAGREB - Vlada Hrvatske danas je Kancelariji predsjednika Republike dala na upravljanje rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici, u koju je preseljenje svoje kancelarije najavila novoizbrana šefica države Kolinda Grabar Kitarović.

Vlada je tako i formalno potvrdila svoju najavu, odnosno najavu premijera Zorana Milanovića od prije dve sedmice, da će izaći u susret želji Grabar Kitarović da kancelariju ima u Visokoj, a ne kao njeni prethodnici na toj funkciji, na Pantovčaku.

Novoizabrana predsjednica najmlađe članice Evropske unije najavila je preseljenje uz ocjenu da su troškovi na Pantovčaku preveliki, a rezidencija u Visokoj primjerena za poslove Kancelarije predsjednika, prenosi agencija Hina.

U javnosti su se, nakon najave preseljenja postavila pitanja bezbjednosne procjene, kao i troškova prenamjene rezidencije.

Uoči sjednice vlade, ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić novinarima je rekao da što se bezbjednosnih razloga tiče za preseljenje u rezidenciju u Visokoj nema prepreka, jer je riječ o štićenom objektu.

"Ako je to štićeni objekat, onda je najnormalnije da je procjena odavno napravljena i da je sigurna", potvrdio je Ostojić.

Ministarka kulture Andrea Zlatar Violić procjenjuje da bi radovi na rezidenciji mogli trajati najmanje osam mjeseci, budući da se radi o spomeničkoj baštini.

Dodaje da je za to najprije nadležan Zavod za spomeničku baštinu

Grada Zagreba, a da je Ministarstvo kulture nadležno "tek u drugom stepenu ako dođe do dvoumljenja oko restauracije".

Rezidencija u Visokoj ima nekoliko apartmana koje bi trebalo pretvoriti u kancelarije, pa Zlatar Violić naglašava da je najpre potrebno napraviti konzervatorsku studiju i tek nakon nje "sljedi pažljiva rekonstrukcija".

Inauguracija Grabar Kitarović biće održana 15. februara u Zagrebu na Markovom trgu i to tačno u podne, a novoizabrana predsjednica će položiti zakletvu pred predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec.

Grabar Kitarović (HDZ) je u drugom krugu predsjedničkih izbora, održanom 11. januara, pobjedila Ivu Josipovića (SDP) koji je na čelu države bio prethodnih pet godina, od 19. februara 2010.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije