Svijet

Vlast spremna da razgovara sa studentima u Hong Kongu

 Vlast spremna da razgovara sa studentima u Hong Kongu
Vlast spremna da razgovara sa studentima u Hong Kongu

HONG KONG - Lider Hong Konga Leung Čun-jing rekao je danas da je spreman da započne razgovore već iduće sedmice sa liderima studenata o demokratskim reformama.

Leung je rekao da su zvaničnici pregovarali sa studentima preko posrednika proteklih dana, ali da su vlasti Hong Konga sada spremne da održe razgovore o reformama, prenijela je agencija AP.

Demonstranti su se razbjesneli kada su zvaničnici otkazali zakazani susret sa vođama studenata prošle sedmice.

Policija se jutros na kratko sukobila sa demonstrantima na ulicama Hong Konga, međutim nije nastavila da uklanja barikade aktivista zbog gnjeva javnosti izazvanog poslije prikazanog snimka u kojem policija šutira aktivistu sa lisicama na rukama.

SAD su pozvale na "brzu, otvorenu i potpunu" istragu o incidentu u kojem je policija tukla demonstranta sa stavljenim lisicama u mračnom uglu parka u Hong Kongu, prenijela je agencija AFP.

Policija je drugu noć za redom upotrebila "biber sprej" protiv grupe demonstranata koja je pokušala da okupira ulicu ispred vladinih kancelarija, prenijela je agencija AP.

Dva demonstranta su uhapšena i tri policajca su povređena noćas, saopštila je danas policija.

Početkom ove sedmice policija je uklonila barikade sa jedne od centralnih saobraćajnica u gradu.

Demonstranti su poslije toga počeli da postavljaju barikade na drugim mjestima, uključujući tunel nedaleko od zgrade vlade te je policija nasilno uklonila te barikade.

Portparol policije Stiv Hui saopštio je da su sedmorica policajaca umješanih u incident privremeno premješteni, obećavši da će nadležni organi sprovesti nepristrasnu istragu.

Protest, u kojem demonstranti traže ostavku aktuelnog gradskog lidera i održavanje demokratskih izbora 2017. godine u Hong Kongu, traje od 26. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije