Svijet

Vlasti priznale da nisu uhapsile Guzmanovog sina

Vlasti priznale da nisu uhapsile Guzmanovog sina
Vlasti priznale da nisu uhapsile Guzmanovog sina

MEKSIKO SITI - Meksički zvaničnici morali su da priznaju da su greškom tvrdili da su uhapsili sina najtraženijeg lidera narko kartela Hoakina "Čapo" Guzmana (na slici).

Hapšenje Hesusa Alfredo Guzmana (26), alijas "El Gordo" ili "Debeli" meksička vlada i mediji pozdravili su kao trijumf. "Pompezno" hapšenje objavljeno je pred predsjedničke izbore u Meksiku na kojim bi trebalo da bude izabran nasljednik na funkciji Felipea Kalderona, kojem Ustav ne dozvoljava da se ponovo kandiduje.

Hoakin "Čapo" Guzman je šef kartela Sinaloa i jedan od najmoćnijih nakrobosova. Smatra se da njegovo bogatstvo prelazi milijardu dolara. Na listi magazina "Forbs" naveden je kao 55. osoba po uticaju u svijetu.

Hapšenje, kako se pretpostavljalo Čapovog sina, izvršeno je 21. juna u gradu Zapopanu u predgrađu Gvadalahare. Kod njega je pronađen arsenal pušaka,  pištolja i bombi te 160. 000 dolara gotovog novca.

Američka agencija za borbu protiv narkotika (DEA) traga za Hesusom Alfredom Guzmanom od kako je opštužen za šverc kokaina 2009. godine. DEA je vrlo brzo čestitala Meksikancima i odmah su zatražili njegovo isporučenje.

"Ovo hapšenje je rezultat intenzivnog višemjesečnog prikupljanja obavjetšajnih podataka, u kombinaciji za razmjenom informacija sa SAD", rekao je Hoze Luis Vergara  portparol meksičkih mornaričkih snaga, koje su izvršile hapšenje.

Advokat uhapšenog Veronika Herero rekla je nešto ranije na konferenciji za novinare da je pravo ime njenog klijenta Feliks Beltran i da je nedužni prodavac automobila.

Kancelarija saveznog državnog tužioca kasnije je priznala da je uhapšeni zaista Beltran.

Analitičari smatraju da dio krivice za "halabuku u medijima" snosi i američka DEA, koja je čestitala hapšenje a da pri tom nije izvršila ni rutinsku provjeru.

"Ovo hapšenje je izvršeno samo u političke svrhe. Oni samo žele da osvoje glasove", rekla je majka pogrešno optuženog Elodija Leon Vega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije