Svijet

Vlasti zabranile nastup Simfonijskom orkestru Teherana jer u njemu ima žena

Vlasti zabranile nastup Simfonijskom orkestru Teherana jer u njemu ima žena
Vlasti zabranile nastup Simfonijskom orkestru Teherana jer u njemu ima žena

TEHERAN - Simfonijski orkestar Teherana nije mogao da nastupa, kao što je bilo predviđeno, na međunarodnom takmičenju u glavnom gradu Irana jer ima ženske članove, saopštio je danas Simfonijski orkestar.

Orkestar je trebalo da izvede iransku himnu, ali je nastup otkazan u posljednjem trenutku, izjavio je dirigent Ali Rahbari.

"Sve je bilo spremno i kad je trebalo da počnemo da sviramo himnu, saopšteno nam je da žene ne smiju da budu na bini", rekao je Rahbari i dodao da se osjeća veoma uvređenim. Dirigent je organizatorima odgovorio da će svirati cijeli orkestar ili će napustiti koncertnu salu, što je orkestar učinio.

"Zašto ženama nije dozvoljeno da sviraju svoju nacionalnu himnu", zapitao se dirigent.

Žene, pjevačice ili muzičarke, nemaju pravo da same nastupaju na sceni od islamske revolucije 1979. godine ali im je teoretski omogućeno da sviraju u nekom orkestru. Međutim, dešava se da neki orkestri sa ženama ne mogu da nastupaju u nekim dijelovima Irana. To je prvi put da je teheranskom Simfonijskom orkestru, najstarijem orkestru u Iranu, onemogućen nastup zbog prisustva žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije