Svijet

Vojni komandant NATO u posjeti Ukrajini

Vojni komandant NATO u posjeti Ukrajini
Vojni komandant NATO u posjeti Ukrajini

KIJEV - Vrhovni vojni komandant NATO Filip Bridlav danas je doputovao u Ukrajinu kako bi se sastao sa najvišim zvaničnicima Kijeva, u vrijeme kad na istoku te zemlje i dalje ne jenjavaju borbe između ukrajinskih i proruskih snaga.

Američki general Bridlav će se sastati sa predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, prenijela je agencija AFP.

Porošenko je ove nedelje iznio ideju održavanja referenduma o pridruživanju Ukrajine Sjevernoatlantskoj alijansi, čime je, kako navodi francuska agencija, dodatno iziritirao Moskvu, koja se oštro protivi ekspanziji NATO na području koje je ranije zauzimao Sovjetski savez.

Zamjenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov je juče rekao da će napori Ukrajine da postane članica NATO "samo dodatno zakomplikovati situaciju".

"To neće unaprijediti bezbjednost Ukrajine niti poboljšati život Ukrajinaca", istakao je Rjabkov.

Građani Ukrajine u prošlosti nisu bili skloni pridruživanju NATO, ali su promijenili mišljenje otkad se u martu poluostrvo Krim priključilo Rusiji, pa najnovije ankete pokazuju da 51 odsto Ukrajinaca podržava članstvo u Sjevernoatlantskoj alijansi.

Bridlav je poslednjih mjeseci više puta izazvao bijes zvaničnog Kremlja tvrdeći da Rusija snabdjeva oružjem i šalje svoje vojnike u pomoć proruskim snagama na istoku Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije