Svijet

Vojni stručnjaci: "Status 6" pravi cunami u visini planine

Vojni stručnjaci: "Status 6" pravi cunami u visini planine
Foto: Ilustracija | Vojni stručnjaci: "Status 6" pravi cunami u visini planine

OSLO/VAŠINGTON - Ruski torpedo "status 6" može da izazove cunami visine jedne omanje planine, a podmornica "habarovsk", koju Rusi grade, moći će da nosi čak šest takvih, upozoravaju zapadni vojni analitičari.

Vojni stručnjaci iz Norveške i SAD tvrde da je podvodna eksplozija nuklearnog torpeda u stanju da podigne cunami visine do pola kilometra, prenosi norveška internet stranica "Side tri".

Ukoliko bi ovaj torpedo eksplodirao na otvorenom moru južno od Oslofjorda, cunami poput planine uništio bi sve živo što se nalazi u oblastima Ostfold i Vestfold.

Oslo bi izbjegao fizičko uništenje djelovanjem ogromne vodene sile, ali bi smrtonosna doza radioaktivnog zračenja učinila svoje, pretvarajući jug Norveške u teritoriju u kojoj bi bio nemoguć život za dugi niz godina, tvrde vojni stručnjaci.

Ruska platforma koja će nositi "car torpedo" biće podvodna atomska podmornica "habarovsk".

Na ovom tipu podmornice u posljednje vrijeme vrše se opsežna konstruktorska ispitivanja s ciljem integracije drona ili torpeda velikog dometa "status 6" koji može da se kreće na velikim dubinama.

Podmornica se nalazi u završnoj fazi izgradnje i očekuje se da će uskoro ući u operativno naoružanje ruskih strateških nuklearnih snaga.

Prema riječima norveškog portala, "habarovsk" će moći da nosi do šest podvodnih dronova "status 6", koji će biti smješteni u specijalno konstruisanim torpednim cijevima kalibra 1.600 milimetara.

Vojni analitičari uvjereni su da će buduća ispitivanja "car torpeda" biti izvođena u Barensovom moru, u neposrednoj blizini norveške granice.

Portal "Vašington fri bikon" navodi da je podvodni dron "status 6" testiran 2016. godine.

Američki obavještajni izvori su iznijeli neke tehničko-taktičke karakteristike ovog supertorpeda, koji, prema tim navodima, može na dubini od 1.000 metara da razvije brzinu od čak 90 čvorova i tako pređe rastojanje od 10.000 kilometara.

Termonuklearna bojeva glava smještena je u odjeljak dužine 6,5 metara, navode amrički izvori, a prenosi "Ruska riječ".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije