Svijet

Vojnici u Kanadi vježbaju na metama "Bosanac"

Vojnici u Kanadi vježbaju na metama "Bosanac"
Vojnici u Kanadi vježbaju na metama "Bosanac"

OTAVA - Britanski vojnici koji svoju obuku vrše u Kanadi uskoro će svoje umijeće pokazivati gađajući mete koje se zovu "Bosanac RPG" i "Somalac AK47".

Dokument kanadske vlade koji se tiče nabavke čovjekolikih meta pokazuje da su korišteni nacionalni nazivi koji su izazvali negodovanje.

Ipak, nakon što su kanadski mediji, prvenstveno Global News, otkrili o čemu se radi, vojska je ubrzo uklonila sporne nazive, ali je zadržala inicijale "BM" i "SM" (Bosnian-Somalian Male), prenosi Klix.

I dok je imenovanje završeno, kupovina čovjekolikih meta nije, a članovi bh. i somalske zajednice u Kanadi izrazili su svoju zabrinutost što se mete za vježbe vojske dizajniraju kako bi "ličile" na njih.

"Ovo je sramotno. Većina ljudi u bh. zajednici došla je u Kanadu za vrijeme rata. Mnogi od njih su prošli kroz logore, a u Kanadi su pronašli svoj mir", rekao je Midhat Ćehajić iz Bosansko-kanadske asocijacije.

Mete proizvodi kompanija "Strategic Operations" iz Kalifornije, a portparol firme tvrdi da ona u svojoj ponudi nema "Bosance" ni "Somalce", ali da ih korisnici svakako mogu zatražiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije