Svijet

"Vojska Ukrajine spremna za borbu"

"Vojska Ukrajine spremna za borbu"
"Vojska Ukrajine spremna za borbu"

PRAG/KIJEV - Ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrej Deščicja poručio je da je ukrajinska vojska spremna da se bori u slučaju napada.

Deščicja je rekao da ruska odluka o vojnim vježba "veoma eskalira situaciju u regionu".

On je za agenciju Asošijeted pres u Pragu rekao da je Kijev naučio lekciju od ruske aneksije Krima, prenosi B92.

"Imamo to iskustvo, sada ćemo se boriti s ruskim trupama ako... one napadnu Ukrajinu", rekao je Deščica i poručio da su "ukrajinski narod i ukrajinska vojska spremni za to".

Deščicja je rekao da se nove ruske vojne vežbe odvijaju "još bliže ukrajisnkoj granici nego što je ranije planirano" i zatražio povlačenje ruskih vojnika.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je danas da je ruska vojska započela vježbe Južnog i Zapadnog vojnog okruga na granici sa Ukrajinom, zbog zaoštravanja situacije na jugoistoku Ukrajine.

Ukrajinsko Ministrastvo unutrašnjih poslova saopštlo je danas da su ukrajinske snage pokrenule operaciju kako bi ponovo preuzele kontrolu u Slavjansku, na istoku zemlje, i da je u sukobu ubijeno "do pet" pripadnika proruskih snaga ubijeno, dok je jedan ukrajinski oficir ranjen.

Šojgu na kolegijumu ruskog Ministarstva odbrane rekao da su u "pograničnim regionima s Ukrajinom počele vežbe bataljona taktičkih grupa vojske Južnog i Zapadnog vojnog okruga" Dodao je vojska vježba marš i razmeštanje na teritoriji, a da će avijacija izvršiti letove u blizini granice s Ukrajinom.

Naveo je da "civilne snage" jugoistoka Ukrajine i vojske koja se potčinjava vlastima u Kijevu "nisu jednake", kao i da je ta vojska već dobila naredbu da djeluje protiv "civila".

"Ako se ta vojna mašinerija danas ne zaustavi, to će dovesti do velikog broja poginulih i ranjenih. Neće dovesti do normalizacije situacije u Ukrajini ni početak vežbi NATO na teritoriji Poljske i baltičkih država", rekao je Šojgu.

Šojgu je rekao da je Rusija "prinuđena da reaguje na takav razvoj situacije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije