Svijet

Vojska počela povlačenje teškog naoružanja

Vojska počela povlačenje teškog naoružanja
Vojska počela povlačenje teškog naoružanja

KIJEV - Ukrajinska vojska počela je povlačenje teškog naoružanja sa linije fronta u istočnom dijelu zemlje, u skladu sa sporazumom o prekidu vatre, saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da je povlačenje artiljerijskog oruđa kalibra 100 milimetara "prvi korak" i da će operaciju nadgledati posmatrači iz Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju /OEBS/.

Proruske snage saopštile su ranije da su počele da povlače svoje oružje, ali posmatrači to još nisu verifikovali, prenio je Bi-Bi-Si.

Sporazum o prekidu vatre stupio je na snagu 15. februara, a sukobi u Debaljcevu trajali su još nekoliko dana. Taj grad sada je pod kontrolom proruskih snaga.

Ukrajinska vojska saopštila je jutros da je ovo drugi uzastopni dan u kojem nije bilo žrtava među njenim pripadnicima.

U međuvremenu su lokalne snage u Donjecku saopštile da je u ruševinama aerodroma u ovom gradu pronađeno najmanje 30 tijela ukrajinskih vojnika, prenio je "Sputnjik".

Područje aerodroma u Donjecku bilo je poprište žestokih okršaja između snaga lojalnih vlastima u Kijevu u lokalnih milicija. Ovaj objekat sada je u ruševinama.  

Povukli 90 odsto teškog oružja

Snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike /DNR/ povukle su 90 odsto teškog naoružanja sa linije kontakta na istoku Ukrajine, izjavio je danas lider DNR Aleksander Zaharčenko.

"Donjeck je povukao 90 odsto teškog naoružanja sa linije kontakta" rekao je Zaharčenko lokalnoj novinskoj agenciji, prenosi "Sputnjik".

Zaharčenko je dodao da Kijev mora da počne povlačenje svojih snaga do sutra ili će DNR vratiti teško naoružanje na stare pozicije.

Proruske snage u Lugansku ranije su saopštile da su povukle oko 80 odsto teškog oružja sa linije fronta, u skladu sa sporazumom o prekidu vatre iz Minska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije