Svijet

Vojska, studenti i penzioneri - najveća baza Putinove popularnosti

Vojska, studenti i  penzioneri - najveća baza Putinove popularnosti
Vojska, studenti i penzioneri - najveća baza Putinove popularnosti

MOSKVA - Fenomen neviđene popularnosti Vladimira Putina među Rusima nije samo rezultat vraćanja Krima i Olimpijade u Sočiju već i činjenice da se u svom trećem mandatu Putin posvetio rješavanju statusa budžetskih radnika i vojnih lica - ocjenjuje Centar za političke analize (CPA).

Već nekoliko mjeseci ogromna većina stanovnika Rusije vjeruje da je djelatnost Vladimira Putina, kao predsjednika,  uspješna i da potpuno odgovara njihovim interesima.

U skladu sa masovnom analizom koja je izvršena po narudžbini CPA, za posljednje dvije godine kod petine stanovništva poboljšao se odnos prema Putinu, a pogoršao  samo kod četiri odsto.

Pri tome je sve više mladih ljudi koji podržavaju Putina, što nije bio slučaj u njegovim prethodnim mandatima.

Broj studenata koji su naklonjeni politici Putina jednak je broju penzionera i iznosi trećinu ukupnog broja grupa stanovnika Rusije.

Rezultati istraživanja govore o rastu optimističkog raspoloženja među Rusima.

Uspješna Olimpijada u Sočiju i događaji na Krimu predstavljali su podstrek za masovniju podršku Putinu.

Njemu su prišli mnogi  koji su prethodno podržavali Dmitrija Medvedeva, ali i ono koji do sada nikada nisu bili Putinove pristalice.

Ali, mnogi zanemaruju činjenicu da je Putin, vraćajući se u Kremlj na treći predsjednički mandat, počeo da rešava najoštrija socijalno-ekonomska pitanja u društvu -  navode analitičari.

Putin se prihvatio rješavanja statusu budžetskih radnika  i vojnih lica. Nivo njihovih plata  sada je doveden do - prihvatljivog.

Radi se i o deofšorizaciji ekonomije. Vektor ove politike je zadat i odgovara očekivanjima društva.

Odobravanje djelatnosti predsjednika od značajnog dijela društva dovelo je do primjetnog smanjenja opozicionog polja u Rusiji.

Stručnjaci procjenjuju da su opasnosti po Putinov budući rejting, osim pitanja Ukrajine (prema anketama, ogromna većina Rusa ne želi rat sa Ukrajinom niti vojnu intervenciju ruske vojske) -  ekonomija i socijalna sfera.

Planovi vlade da poveća porez na prodaju i za privremeno zamrzavanje koeficijenta penzija mogu imati negativan uticaj na podršku koju predsednik uživa.

U ruskom društvu ima nekoliko zahtjeva koji su ostvareni samo djelimično. Jedan od njih je zahtev za veću socijalno-ekonomsku pravdu.

Drugi je kompleks nacionalno-etničkih problema vezanih za masovnu migraciju i ekonomski kriminal. Ova tema se nalazi na spisku najvećih društvenih briga i  država za sad djeluje nedovoljno efikasno.

Ono što je sada trend u Rusiji - to je da država  nije usmjerena ka raskolu, već ka stvaralačkom kretanju napred.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije