Svijet

Vucis: Atina neće moći da u junu otplati tranšu

Vucis: Atina neće moći da u junu otplati tranšu
Vucis: Atina neće moći da u junu otplati tranšu

ATINA - Grčka neće imati novca da sljedećeg mjeseca otplati novu tranšu duga Međunarodnom monetarnom fondu /MMF/, osim ako ne bude postignut dogovor sa povjeriocima, izjavio je grčki ministar unutrašnjih poslova Nikos Vucis.

"Četiri rate duga MMF-u, koje treba da budu isplaćene u junu, iznose 1,6 milijardi evra, ali ovaj novac neće biti isplaćen, jer ga nemamo", rekao je Vutsis za grčku televiziju Mega.

Nakon četiri mjeseca pregovora s partnerima iz evrozone i MMF-om, grčka ljevičarska vlada pregovara o mogućem otpustu duga od 7,2 milijardi evra, da bi spriječila bankrot.

Pregovori su zapeli oko smanjenja penzija, reforme rada, fiskalne politike i povećanja PDV-a.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis danas je rekao da je Grčka napravila ogroman korak da postigne dogovor sa međunarodnim kreditorima i izbjegne bankrot, te da je sada na institucijama da urade svoj dio posla.

Prema rezultatima najnovijih anketa, većina Grka i dalje podržava oštri pregovarački stil svoje ljevičarske vlade u pregovorima sa kreditorima, ali se ipak nada dogovoru zahvaljujući kojem bi njihova zemlja ostala članica evrozone.

Rezultati ankete sprovedene u maju pokazuju da 54 odsto ispitanika podržava način na koji grčka vlada, na čelu sa Sirizom, vodi pregovore sa svojim međunarodnim kreditorima, uprkos velikim tenzijama tokom pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije