Svijet

Washington Post: Obama bio ruska marioneta, ne Tramp

Washington Post: Obama bio ruska marioneta, ne Tramp
Washington Post: Obama bio ruska marioneta, ne Tramp

VAŠINGTON - Ruski saveznik u američkoj administraciji bio je bivši američki predsjednik Barak Obama, a ne Donald Tramp, tvrdi "Vašington post", navodeći da je Obama popuštao Rusima na svim poljima.

Obama se tokom mandata odlučio za resetovanje odnosa sa Moskvom - potpisao je sporazum o nuklearnom programu Irana i odustao od oštrijih djelovanja protiv Bašara el Asada, navodi list. 

U tekstu se ističe da je Obama "gledao kroz prste Rusiji na akt agresije (na Krimu)" i pristao na apsurdan sporazum o nuklearnom oružju u prilog jedne strane. 

Obama je ismijao ideju da je Rusija američki glavni geopolitički neprijatelj, podsjeća "Vašington post". 

List optužuje Obamu za resetovanje odnosa sa Rusijom odmah nakon rata sa Gruzijom, potpisivanje sporazuma START-3, nuklearni sporazum sa Iranom, te pružanje ruke Rusiji povodom sirijskog pitanja, uz dopuštenje da se Moskva miješa na Bliskom istoku. 

"Ako se sve to ima u vidu, može se samo zaključiti da je Obama bio marioneta Rusije, i to ne radi nekih prljavih poslova, već iz svoje naivnosti i slabosti", ocjenjuje list. 

"Izjave Donalda Trampa, pak, tokom posljednjih godinu i po dana često su bile glupe i sramne", navodi se u tekstu. 

Ipak, promjena Trampovog odnosa prema Rusiji zaustavila je medijsku histeriju i svakodnevne napade na Bijelu kuću vodećih američkih listova. 

"Imajući u vidu kritiku Trampove administracije na račun Rusije povodom Asada i napad na Siriju, čini se da nova administracija počinje da zauzima razuman stav", navodi "Vašington post".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije