Svijet

'Washington Post': Politika SAD prema Evropi se ne mijenja

'Washington Post': Politika SAD prema Evropi se ne mijenja
Foto: N.N. | 'Washington Post': Politika SAD prema Evropi se ne mijenja

MINHEN - Američka politika prema Evropi neće se mijenjati bez obzira na sporadične suprotne najave koje dolaze od američkog predsjednika Donalda Trampa, piše američki "Washington Post".

Naime, kako piše list, američki zvaničnici i kongresmeni i iz Republikanske i iz Demokratske stranke su na minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji uvjerili evropske saveznike da će SAD ostati pri svojoj dosadašnoj politici. Primjera radi, kako navode, iako je Tramp rekao da je NATO postao zastarjela organizacija, ovi zvaničnici i kongresmeni tvrde da će mu Amerika ostati privržena, bez obzira šta je o tome rekao američki predsjednik.

"Američki zvaničnici poslali su poruku okupljenoj evropskoj spoljnopolitičkoj eliti: ne obraćajte pažnju na čovjeka koji tvita iza zavjese. Američki kongresmeni - i demokrate i republikanci - i najviši bezbjednosni zvaničnici u Trampovoj administraciji dali su isti savjet i javno i privatno, a ti savjeti su često suprotni Trampovom tvitovanju", navedeno je u članku.

"Washington Post" tvrdi i da je Ejdž Ar Mekmaster, Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, evropske saveznike uvjerio da se američka politika neće mijenjati i da, za razliku od Trampa, smatra da se Rusija umiješala u američke izbore 2016. godine, te da nema namjeru započeti nuklearni rat sa Sjevernom Korejom.

U trenutku kad je Mekmaster govorio o tome, "Washington Post" piše da je Tramp na Twitteru napisao da je Mekmaster "zaboravio" reći da rezultati izbora 2016. nisu bili ugroženi ruskim miješanjem, te ističe da se svi američki bezbjednosni zvaničnici slažu da nije moguće reći da li je ili nije rusko miješanje uticalo na rezultat. List, dalje, navodi da su dva kongresmena na konferenciji - demokratski senator Dženin Šahin i republikanski poslanik u Predstavničkom domu Majkl Traner istakli da je podrška Amerike Evropi mnogo veća od onog što sugerišu pojedine izjave, i da tu politiku osiguravaju operativci koji na je terenu sprovode u djelo.

"Pitanje kome da vjeruju - predsjedniku ili njegovim savjetnicima - zbunjuje Evropljane. Njemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel je priznao u subotu da ne zna kome da se obrati da bi shvatio američku politiku", navodi list. 

"Washington Post", pak, ističe da su uvjeravanja koja su Evropljani dobili u Minhenu bila dovoljna da donekle umanje evropsku zabrinutost, posebno kada se radi o zajedničkoj bezbjednosnoj politici u Evropi.

"Čak su i prilično tvrdi republikanski predstavnici umanjili važnost nekih Trampovih vrhunskih prioriteta. Dok je govorio na panelu, republikanski senator Lindzi Greem, upitan kako komentariše Trampove kritike da Evropa i dalje ne troši dva odsto BDP-a na odbranu, rekao je da bi želio da Evropa dostigne dva odsto kako bi Tramp konačno ućutao", piše list. *

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije