Svijet

Za Rim pogibija talaca Al Kaide "fatalna američka greška"

Za Rim pogibija talaca Al Kaide "fatalna američka greška"
Za Rim pogibija talaca Al Kaide "fatalna američka greška"

RIM - Italijanska vlada osudila je pogibiju italijanskog humanitarnog radnika u američkom vazdušnom napadu kao "fatalnu američku grešku".

Italijanski premijer Mateo Renci izrazio je "duboku bol" zbog pogibije Đovanija Lo Portoa i uputio izraze saučešća porodici.

Renci je izraze saučešća uputio i porodici američkog državljanina Vernera Vajnstina, koji je poginuo u istom napadu na granici između Pakistana i Avganistana. Oba su bila u zarobljeništvu Al Kaide.

Italijansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Lo Porto bio "velikodušan i stručan volonter", koji je radio u Pakistanu za njemačku humanitarnu grupu do 2012. godine kada ga zarobljava Al Kaida.

U saopštenju se navodi da su bile potrebne tri godine da se nađe trag, gdje se nalazi Lo Porto i da se vrati kući, prenio je AP.

"Nažalost, situacija je sada drugačija zbog tragične i fatalne greške naših američkih saveznika, koju je priznao američki predsjednik Barak Obama", navodi se u saopštenju.

Američki predsjednik Barak Obama rekao je da su civili poginuli u napadu bespilotnom letjelicom u januaru na logor Al Kaide u kojem, prema saznanjima SAD, nije bilo civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije