Svijet

Za Trampovu akciju protiv imigranata 400 milijardi dolara

Za Trampovu akciju protiv imigranata 400 milijardi dolara
Za Trampovu akciju protiv imigranata 400 milijardi dolara

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države mogle bi da potroše više od 400 milijardi dolara na akciju proterivanja oko 11 miliona ilegalnih useljenika, piše Newsweek.

Pri tome, napominje taj magazin, početna cena izgradnje zida prema Meksiku procenjena je na 21 milijardu dolara, a ta suma će biti višestruko uvećana kada joj se dodaju troškovi osoblja neophodnog za akciju protjerivanja ilegalnih useljenika.

Američko Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost objavilo je nedavno nove pooštrene naredbe, koje predstavljaju početak šire akcije protiv nelegalnih imigranata, čime će biti obuhvaćeno skoro 11 miliona stranaca bez dokumenata.

U dva memoranduma, koje je potpisao ministar za unutrašnju bezbjednost Džon Keli, nalaže se graničnoj patroli i imigracionim zvaničnicima da u najkraćem mogućem roku deportuju sve nelegalne imigrante, sem nekoliko izuzetaka, uglavnom kada su u pitanju deca.

Agresivni plan američkog predsednika Donalda Trampa o proterivanju useljenika koji nemaju valjane dokumente, izazvao je i pravu paniku među nadležnima za budžet, pred kojima je zadatak da pronađu novac za plaćanje osoblja i izgradnju zida, piše američki magazin, a prenosi RTS.

Trampova akcija koštaće Ameriku između 400 i 600 milijardi dolara.

Stručnjaci procijenjuju da će Trampova akcija ukupno koštati Ameriku između 400 i 600 milijardi dolara.

Njuzvik navodi da će još 15.000 ljudi biti zaposleno u imigracionoj službi i graničnim patrolama.

Rojters je ranije objavio da smjernice američkog Ministarstva za unutrašnju bezbjednost predstavljaju plan za implementaciju izvršnih naredbi o graničnoj bezbjednosti i migracijama, koje je Tramp potpisao 25. januara.

Zvaničnik američke administracije, koji nije želio da bude imenovan, saopštio je ranije danas da je Bijela kuća odložila objavljivanje nove uredbe o imigrantima koja je trebalo da zamijeni prethodnu direktivu o zabrani ulaska u SAD za građane sedam mahom muslimanskih zemalja.

Taj zvaničnik je dodao da se očekuje da nova uredba bude izdata "tokom iduće sedmice", prenio je Rojters.

Tramp je ranije najavio da će nova uredba biti doneta ove nedjelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije