Svijet

Za ostanak ili izlazak iz EU glasaće samo Britanci

Za ostanak ili izlazak iz EU glasaće samo Britanci
Za ostanak ili izlazak iz EU glasaće samo Britanci

LONDON - Na referendumu o eventualnom izlasku iz EU učestvovaće samo Britanci, dok građani drugih zemalja EU koji žive na Ostrvu neće moći da glasaju.

Kako precizira Vlada Velike Britanije, na referendumu će moći da glasaju samo oni koji imaju pravo glasa na nacionalnim izborima u Britaniji, članovi Gornjeg doma parlamenta i građani Komonvelta u Gibraltaru.

"To je velika odluka, koja se odnosi na budućnost Ujedinjenog Kraljevstva. Zato mislimo da je važno da Britanci, Irci i građani Komonvelta odluče o tome", navodi neimenovani izvor iz Vlade.

Građani drugih zemalja EU koji žive u Velikoj Britaniji mogu da glasaju samo na lokalnim i izborima za Evropski parlamet.

Premijer Dejvid Kameron obećao je da će do kraja 2017. godine biti održan referendum o ostanku Britanije u reformisanoj EU.

Kameron će ove sedmce krenuti na turneju u pet evropskih metropola i razgovarati sa ključnim liderima o planovima za reformu EU.

On će razgovarati sa liderima Danske, Holandije, Francuske, Poljske i Njemačke i iznijeti svoju viziju reformi, koje su nužne da bi Britanija ostala članica Unije.

Iz Brisela su u više navrata poručili da nisu moguće ozbiljnije reforme u EU do kraja ovog desetljeća.

Škoti, koji se protive napuštanju EU, prijete da će, u slučaju da Britanci odluče da se potpuno osamostale, ponovo organizovati referendum o izlasku iz Britanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije