Svijet

Zabranjene kasetne bombe u arsenalima 69 zemalja

Zabranjene kasetne bombe u arsenalima 69 zemalja
Zabranjene kasetne bombe u arsenalima 69 zemalja

ŽENEVA - Kasetne bombe ima 69 zemalja, iako je 2010. godine stupila na snijegu međunarodna konvencija o zabrani te vrste ubojitih sredstava, rečeno je danas na skupu o tome u Ženevi.

Predstavnici Koalicije za zabranu kasetne municije rekli su na tom skupu, pernela je agencija AP, da je 12 zemalja uništilo dio arsenala kasetnih bombi, ali u svijetu i dalje postoje 610.263 kasetne bombe sa 101,5 milionom "bombleta" - malih bombi koje se rasipaju iz kasetnih projektila.

Koalicija koja okuplja 200 nevladinih organizacija iz cijelog svijeta, saopštila je da je ove godine pogibija od kasetnih bombi bilo u 29 zemalja svijeta, uključujući Libiju tokom građanskog rata.

Potpredsjednik Koalicije, Stiv Gus (Steeve Goose) iz međunarodne organizacije "Hjuman rajts voč", rekao je danas novinarima da je prošle godine širom svijeta 16.921 čovjek poginuo ili je ranjen kasetnom bombom.

Diplomate na skupu u Ženevi razmatraju planove za postepeno ukidanje te vrste oružja.

U kasetno oružje - artiljerijske granate, bombe i projektile – pakuju se na stotine kasetnih bombica. Kaseta se otvara pri udaru, a bombice široko razbacaju. Neke ne eksplodiraju odmah, već ih neko ili nešto mogu aktivirati i godinama kasnije. Obično su to djeca, privučena malom veličinom predmeta i jarkim bojama.

Bombica može ubiti ili osakatiti žrtvu na 10 do 50 metara od nje. Organizacija "Hendikep internešnal" procjenjuje da 98 odsto žrtava čine civili, a trećinu djeca.

Računa se da u Srbiji aktivne kasetne municije koja potiče od bombardovanja 1999. godine, ima na teritoriji 16 opština, rečeno je na jednom ovogodišnjem skupu.

Konvencija o zabrani korišćenja kasetne municije stupila je na snagu 31. jula što je generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocijenio kao "veliki korak" u oslobađanju svijeta od tog "sramnog oružja".

Tom konvencijom se zabranjuje upotreba, proizvodnja, čuvanje i transport tog oružja i predviđa njegovo uništavanje.

Obavezu uništenja kasetne municije, čišćenja bombardovanih područja i pomoći žrtvama preuzelo je samo 37 država čiji su parlamenti ratifikovali taj dokument.

Najveći proizvođači, prodavci i korisnici te municije - SAD, Rusija, Kina i Izrael, odbili su da se priključe tom procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije