Svijet

Zaharova: Neosnovane optužbe Kerija o stradanju civila

Zaharova: Neosnovane optužbe Kerija o stradanju civila
Zaharova: Neosnovane optužbe Kerija o stradanju civila

MOSKVA - Nedavne izjave američkog državnog sekretara DŽona Kerija o navodnoj pogibiji civila u ruskim vazdušnim udarima u Siriji su neosnovane i neprihvatljive, izjavila je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je rekla da takve izjave podsjećaju na dobro orekstrovanu kampanju i da ih odmah preuzimaju i prenose američki mediji, što za posljedicu ima neku vrstu histerije, prenio je "Sputnjik".

"Takve izjave su neodgovorne, pošto je američki državni sekretar veoma dobro informisana osoba i zna šta se dešava na terenu. Pored toga, Rusija je uvijek otvorena u vezi sa prezentacijom podataka o svojim vazdušnim udarima", rekla je Zaharova na redovnoj konferenciji za novinare.

Ona je rekla da nema dokaza za tvrdnje da je Rusija koristila u Siriji nenavođenu municiju i time izazvala stradanje civila i podsjetila da te tvrdnje stižu od onih koji su ta sredstva koristili tokom bombardovanja Srbije.

Na pitanje o eventualnim pregovorima Ankare i Moskve, Zaharova je odgovorila da Turska pokušava da prebaci svu odgovornost na Rusiju i izbjegava da preuzme odgovornost za obaranje ruskog aviona u Siriji.

Zahrova je predstavila plan o održavanju sastanka o Siriji i napomenula da na njemu treba da učestvuju i Kurdi iz te zemlje.

Sastanak Međunarodne grupe za podršku Siriji zakazan je za 11. februar u Minhenu.

Zaharova je komentarisala i nedavne navode da su aktivnosti ruskog vazduhoplovstva poremetili mirovne pregovore u Ženevi i rekla da je to apsolutna laž i dezinformacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije