Svijet

Zaharova: Niko ne smije reći dajem Rusiji 24 sata

Zaharova: Niko ne smije reći dajem Rusiji 24 sata
Foto: Ilustracija | Zahorova: Niko ne smije reći dajem Rusiji 24 sata

MOSKVA - Rusiju ne treba zaplašivati, to je postalo posebno jasno nakon nedavne poruke predsjednika Rusije Vladimira Putina saveznoj skupštini, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Sada, nakon ove jučerašnje predstave u parlamentu Velike Britanije, svima bi trebalo da bude jasno da nakon onoga što je govorio predsjednik (u nedavnom obraćanju), niko ne može da ode u parlament svoje zemlje i kaže: dajem Rusiji 24 sata. Kakav je to uopšte razgovor? Jer, još jednom govorim - radi se o Londonu, koji je glavni grad nuklearne sile. Kome oni daju 24 sata? Za šta daju 24 sata?", istakla je Zaharova.

Ona je podsjetila da, bez obzira kako se odnosili prema Terezi Mej, ona vodi spoljnu politiku nuklearne zemlje, stalnog člana Savjeta bezbjednosti UN.

"Kada ministarstvo spoljnih poslova počnu da vode ljudi koji nemaju nikakve veze sa spoljnom politikom i koji su cijelu svoju karijeru izgradili na populizmu… za njih je normalno da izađu i počnu da zaplašuju. Ne treba zaplašivati", rekla je Zaharova.

Ona je dodala da britanska premijerka Tereza Mej ne raspolaže nikakvim činjenicama o umješanosti Rusije u trovanje bivšeg pukovnika Glavne obaveštajne uprave (GRU) Sergeja Skripalja.

"Niko ništa ne zna o otrovu, hajde da govorimo iskreno i objektivno, ni Tereza Mej, koja nema nikakve realne činjenice u rukama, nije jasno ko nju i kako informiše“, rekla je Zaharova u emisiji "60 minuta" na televiziji "Rusija 1".

Britanska strana nije upotrijebila nijedan međunarodni pravni mehanizam u istrazi o trovanju bivšeg pukovnika GRU Rusije, dodala je portparolka Ministarstva.

"Nijedan pravni mehanizam u čijoj osnovi je međunarodno pravo britanska strana u ovom slučaju nije primijenila", istakla je Zaharova.

 

Komentarišući pozivanje britanskog ambasadora u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, ona je rekla da je ambasadoru rečeno da je nedopustiva izjava premijerke Tereze Mej.

"On nije pozvan ni na kakvo javno bičevanje. Postavljena su mu ista pitanja koja smo postavili u noti. Naravno, njemu je rečeno da su neprihvatljive izjave koje su juče date u Parlamentu Velike Britanije", navela je Zaharova.

"Sa naše strane, bez obzira na čitavu ovu predstavu, na svu ovu histeriju, još postoji prijedlog o konkretnom radu na ovom slučaju, na ovom incidentu, kako ga oni zovu, uključujući i zato što je povrijeđena državljanka Rusije. Htjela bih da shvatim šta je sa njom", dodala je Zaharova.

U ponedjeljak je britanska premijerka Tereza Mej izjavila da je u trovanje Skripalja „sa visokim stepenom vjerovatnoće“ umješana Rusija. Ona je Moskvi dala rok do utorka uveče da pruži detaljno objašnjenje, a u protivnom je obećala da će protiv Rusije uvesti „ozbiljnije mjere“.

Rusija je uložila protest Britaniji zbog optužbi o trovanju Skripalja

Ruska strana odbacuje umješanost u trovanje Skripalja. Prema riječima ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, Moskva nije kriva za ono što se desilo i sve optužbe u vezi sa tim su "besmislica".

Skripalj i njegova kćerka pronađeni su 4. marta bez svjesti u britanskom Solsberiju. Prema podacima britanske strane, oni su otrovani nervno-paralizujućom supstancom.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije