Svijet

Zaharova: Samo nas je bratski odnos spriječio da uništimo "te gumenjake"

Zaharova: Samo nas je bratski odnos spriječio da uništimo "te gumenjake"
Foto: N.N. | Zaharova: Samo nas je bratski odnos spriječio da uništimo "te gumenjake"

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je u petak da je bratski odnos Rusije prema Ukrajini spriječio ozbiljnije mjere protiv brodova koji su povrijedili rusku granicu. Ona je navela da u drugom slučaju od "tih gumenjaka" ne bi ostalo ništa.

"Nijedna zemlja na svijetu ne bi sebi dozvolila da ima posla s tim bezumnicima u svojim teritorijalnim vodama, da traži od njih signale, da pita ko su, da odugovlači rizikujući pritom živote svojih ljudi, da šalje tamo takav broj ljudi i da čitav dan, ručno, pokušava da ih zaustavi. Nijedna zemlja, samo mi… Samo će bratski narod nekoliko sati pokušavati da prizove nekakav glas razuma, i da to čini svojim snagama", izjavila je Zaharova za televizijski kanal "Rusija 1".

Ona je naglasila da u slučaju da su to "bili SAD, Južna Koreja, Japan, Kanada, Australija" – "od tih gumenjaka odavno više ništa ne bi ostalo".

"I samo su se naši vojnici, naši graničari, obalska straža, nekoliko sati bavili time", navela je Zaharova.

Vojni brodovi ukrajinske mornarice su 25. novembra ujutru povredili državnu granicu Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne reagujući na legalne zahtjeve ruskih vlasti.

Ruski graničari su potom zadržali brodove, upotrebivši oružje. Tri ukrajinska mornara su ranjena. Na palubama zadržanih brodova bila su 24 vojnika, među kojima su bili i saradnici Službe za bezbjednost Ukrajine, koji su, prema navodima Federalne službe bezbjednosti Rusije, koordinisali provokaciju. Svi su uhapšeni zbog narušavanja ruske državne granice.

Kijevske vlasti su optužile Rusiju za agresiju i uveli ratno stanje u deset oblasti. Ratno stanje podrazumijeva mogućnost privremenog ograničenja ustavnih prava i sloboda građana, uključujući pravo na učešće na izborima, slobodu misli i govora.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je incident u Kerčkom moreuzu okarakterisao kao unaprijed isplaniranu provokaciju koja je potrebna predsjedniku Ukrajine Petru Porošenku uoči predsjedničkih izbora u toj zemlji.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije