Svijet

Zajbert: Optužbe o upotrebi kasetne municije su ozbiljne

BERLIN - Njemačka smatra da su ozbiljne optužbe iznesene u izvještaju organizacije za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" o tome da je ukrajinska vojska upotrijebila kasetnu municiju u blizini grada Donjeck, ali zvaničnici u Berlinu ne mogu za sada da provjere te optužbe, izjavio je portparol njemačke vlade Štefen Zajbert.

 Zajbert je rekao da, ako je Ukrajina zaista upotrijebila bombe tog tipa, njemačka vlada to najozbiljnije osuđuje.  

On je dodao da njemačka vlada uzima u obzir i negiranje vlasti u Kijevu o upotrebi ove municije, ali da su optužbe o upotrebi kasetne municije  veoma ozbiljne.

"Upotreba kasetnih bombi je nehumana", rekao je Zajbert i dodao da postojeću konvenciju o kasetnoj municiji, koja zabranjuje upotrebu kasetnih bombi, ni Rusija, ni Ukrajina za sada nisu potpisale.

Grupa "Hjuman rajts voč" juče je saopštila da su ukrajinske snage koristile kasetnu municiju u napadima na naseljena područja Donjecka.

"Tokom istrage u istočnoj Ukrajini `Hjuman rajts voč` je dokumentovao raširenu upotrebu kasetne municije u borbama", navedeno je u saopštenju.

Viši istraživač grupe Mark Hiznej rekao je da je šokantno vidjeti da se municija koju je većina zemalja zabranila tako široko koristi na istoku Ukrajine.

On je dodao da je zaposlenik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta /MKCK/ ubijen 2. oktobra u napadu na Donjeck u kome su korištene rakete sa kasetnim punjenjem.

Do sada je 114 zemalja zabranilo upotrebu ove municije, a Ukrajine nije jedna od njih.

Kasetna municija je vrsta municije koja se baca iz vazduha ili ispaljuje sa zemlje, a koja izbacuje veliki broj malih zrna. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije