Svijet

Zakazano novo suđenje Berluskoniju

Zakazano novo suđenje Berluskoniju
Foto: Ilustracija | Zakazano novo suđenje Berluskoniju

RIM - Sud u Bariju odlučio je da se bivšem italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju sudi za navodno podmićivanje jednog biznismena da laže u vezi sa optužbama da mu je prije deset godina podvodio prostitutke, javlja Reuters.

Tužioci tvrde da je Berslukoni dao Ðanpaolu Tarantiniju 500.000 evra u gotovini, našao mu posao i obezbijedio mu advokate da bi on tvrdio da bivši premijer u tri mandata nije znao da su žene koje su učestovale na žurkama u njegovoj vili bile plaćene.

Suđenje bi trebalo da počne 4. februara iduće godine u Bariju, na jugu Italije.

Ovo je, kako podsjeća Reuters, posljednji u nizu pravnih problema s kojima se suočava medijski tajkun (82) od kako je prije 24 godine ušao u politiku.

Pošto je presuda na četvorogodišnji zatvor 2013. zbog utaje poreza njegove TV kompanije Mediaset pretočena u godinu dana društveno korisnog rada, njemu je zabranjeno da obavlja bilo koju javnu funkciju i oduzeto mu je mjesto u parlamentu.

Berluskoni, koji sada ponovo može da se kandiduje za javne funkcije, uvijek je odbacivao optužbe i tvrdio da je riječ o političkom lovu na vještice.

Stranka bivšeg premijera Forca Italija doživjela je veliki poraz na izborima u martu poslije kojih je postala tek četvrta partija po snazi u parlamentu i prešla u opoziciju, pošto je njena ranija manja partnerka u vladajućoj koaliciji, desničarska Liga, formirala vladu sa antisištemskim Pokretom 5 zvjezdica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije