Svijet

Zakon o slobodama koji diskriminiše

Zakon o slobodama koji diskriminiše
Zakon o slobodama koji diskriminiše

VAŠINGTON - Konobari u američkoj državi Indijani ne moraju uslužiti gej osobe, cvjećari im mogu odbiti prodati cvijeće, privatni ljekari mogu odbiti da ih liječe, a sve zahvaljujući novom zakonu koji je izazvao zgražanje, talas kritika i zabrinutost te populacije.

Guverner Indijane Majk Pens izjavio je da je Zakon o vjerskim slobodama grubo i pogrešno shvaćen, "Wall Street Journal".

"Mrzim diskriminaciju", napisao je negirajući tvrdnje da zakon limitira prava homoseksualnih osoba.

Naime, ove mjere daju pravo firmama i grupama da izraze svoja vjerska uvjerenja u onome što rade, odnosno u poslu.

Guverner Indijane je na meti napada nakon što su korporacije, sportske institucije i veliki broj poznatih ličnosti upozorili na to da biznismeni sada imaju licencu da diskriminišu homoseksualne osobe. Zakon je izglasan prošle sedmice i prema njemu je država spriječena da prisiljava ljude da pružaju usluge onima koji istaknu da su u suprotnosti s njihovim vjerskim ubjeđenjima i shvatanjima.

Kritičari vjeruju da to protivnicima istospolnih brakova, koji su postali legalni u Indijani prošle godine, omogućava da nastave iskazivati protivljenje drugim sredstvima.

Dok jedni tvrde kako će se protivnici "obrušiti" na homoseksualce, pristalice zakona kažu da je njegova svrha vjerska sloboda bez izuzetka.

"Mrzim diskriminaciju. Vjerujem u zlatno pravilo da ne radite drugima ono što ne biste željeli da drugi rade vama. Da sam u restoranu i vidim kako vlasnik odbija poslužiti homoseksulani par, tamo više ne bih jeo. Da mi je kao guverneru Indijane predstavljen zakon koji legalizuje diskriminaciju homoseksualnih osoba ili grupa, stavio bih veto na njega", rekao je Pens.

U cijeli slučaj uključili su se Bijela kuća i Senat, koji ce istražiti mogućnost ugrožavanja prava homoseksualnih i drugih osoba.

O tome šta je sve izazvao ovaj zakon svjedoči i primjer guvernera Konektikata Dena Meloja, koji je potpisao naređenje kojim se zabranjuju putovanja o trošku države Konektikat u Indijanu i druge države koje imaju sličan diskriminirajući zakon.

O ovom zakonu nedavno se oglasio i Tim Kuk, direktor "Applea", koji smatra da je ovaj zakon, koji još zovu i zakon o vjerskom prigovoru, opasan i loš za posao i poslovanje.

Šef najveće američke korporacije, koji je nedavno objelodanio da je homoseksualac, naveo je da takvi zakoni imaju potencijal da ponište decenije napretka ka većoj jednakosti. Kuk je rekao da se protivi tom zakonu u ime "Applea". On je naveo da izuzetno poštuje vjerske slobode, ali da one nikada ne smiju biti iskorištena kao izgovor za diskriminaciju.

Kada je u oktobru objelodanio da je homoseksualac, Kuk je rekao da je želio da da primer koji bi slijedili drugi.

On je naveo da postoje zakoni koji omogućuju poslodavcima da otpuštaju ljude zbog njihove seksualne orijentacije.

"Postoje zakoni u većini saveznih država koji omogućavaju poslodavcima da otpuštaju ljude samo na osnovu njihove seksualne orijentacije. Postoje mnoga mjesta u kojima vlasnici stanova mogu izbaciti stanare zato što su homoseksualci ili gdje nam može biti zabranjeno da posjetimo bolesne partnere ili da dijelimo njihovo nasljeđe. Bezbroj ljudi, posebno klinaca, svakodnevno se suočava sa strahom i zlostavljanjima zbog svoje seksualne orijentacije", napisao je tada Kuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije