Svijet

Zaplenjeni glasački listići za referendum u Kataloniji

Zaplenjeni glasački listići za referendum u Kataloniji
Foto: Tanjug/AP | Zaplenjeni glasački listići za referendum u Kataloniji

MADRID - Španska policija zaplijenila je danas u Kataloniji više miliona glasačkih listića koji je trebalo da budu korišćeni za referendum o nezavisnosti te španske pokrajine, a koji je Madrid zabrani, rekao je za AFP izvor, koji je tražio da ostane anoniman.

Kako je naveo, zvaničnici trenutno ponovo prebrojavaju listiće, ali tvrdi da bi broj zaplijenjenih glasačkih listića u Bigesu, na oko 45 kilometara sjeverno od Barselone, mogao da dostigne devet miliona.

Zaplijena listića uslijedila je u vrijeme kada je više hiljada građana Barselone danas na ulicama zbog toga što je u pritvoru zadržano 13 zvaničnika katalonske vlade, dok sjeveoristočna španska regija nastavlja sa pripremama za glasanje na referendumu, koji je zakazan za 1. oktobar, navodi AFP.

Kako je ranije prenijeto, pristalice koje se zalažu za nezavisnost Katalonije sukobile su se sa španskom policijom dok su prevozile katalonske zvaničnike uhapšene u racijama tokom dana.

Katalonski lideri koji se zalažu za nezavisnost te pokrajine u kojoj živi 7,5 miliona stanovnika, a koja je duboko podijeljena po tom pitanju, na referendumu imaju priliku da odgovore na pitanje: "da li želite da Katalonija bude nezavisna zemlja u obliku republike?".

Španski Ustavni sud smatra da je referendum za nezavisnost Katalonije nelegalan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije