Svijet

Skandal na zasjedanju Generalne skupštine Interpola: Albanac nasrnuo na jednog člana tima Srbije

Skandal na zasjedanju Generalne skupštine Interpola: Albanac nasrnuo na jednog člana tima Srbije
Foto: interpol.int | Skandal na zasjedanju Generalne skupštine Interpola: Albanac nasrnuo na jednog člana tima Srbije

DUBAI - U Dubaiju je počela Generalna skupština Interpola, na kojoj učestvuje gotovo 1.000 zvaničnih predstavnika iz 173 zemlje, objavljeno je na sajtu te organizacije. Prvi dan zasjedanja su, kako RTS nezvanično saznaje, obilježila brojna kršenja procedura i ignorisanje primjedbi koje jasno ukazuju na kršenje međunarodnog prava.

Zasjedanje Generalne skupštine Interpola obilježilile su brojne provokacije prištinske delegacije na račun predstavnika MUP Srbije, saznaju beogradski mediji. Predstavnci Prištine su sve vrijeme slikali srpsku delegaciju, dobacivali, a provokacija je bilo, kako u sali, tako i ispred tokom pauze.

U jednom trenutku je, član prištinske delegacije, koji se predstavio kao novinar, nasrnuo na jednog člana tima MUP-a Srbije, prenio je RTS.

 

Među učesnicima je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, kao i 85 šefova policija i 40 ministara.

 Na četvorodnevnoj konferenciji biće razmatrani i zahtjevi Kiribatija i Vanuatua, koje su članice UN, kao i takozvanog Kosova za prijem u članstvo Interpola.

Tema ovogodišnje 87. Generalne skupštine je uloga policije u eri informatike.

Na konferenciji će biti razmatrano kako će tehnologija promijeniti prijetnje u budućnosti i kako je službe bezbjednosti mogu koristiti da odgovore na te izazove.

Kako RTS nezvanično saznaje, prvi dan zasjedanja Generalne skupštine Interpola u Dubaijuimao je, u najmanju ruku, neuobičajen tok.

Naime, mimo uobičajene procedura Generalni sekretarijat Interpola preuzeo je predsjedavanje 87. zasjedanjem Generalne skupštine, a generalni sekretar Јirgen Štok je u svom uvodnom obraćanju najviše pažnje posvetio ostavci doskorašnjeg predsjednika Interpola Meng Hongveja.

Јužnokorejanac Kim Džong Јang je, umjesto da vodi sjednicu Generalne skupštine, riječ predao savjetnici za pravna pitanja Amerikanki Meri Rodrigez „koja je na svoju ruku tumačila prigovore zemalja, uključujući i prigovore Srbije, koje su iznijele primjedbe na program rada ovogodišnje Generalne skupštine".

Izvor RTS-a navodi da je Rodrigezova prekršila pravila i procedure Interpola, ne uvažavajući primjedbe koje jasno ukazuju na kršenje međunarodnog prava.

Generalni sekrter Јirgen Štok je, u izlaganju neuobičajeno dugom za ovakve događaje, mnogo vremena posvetio slučaju Menga i do detalja opisivao svoje viđenje njegovog nestanka, kao i šta je sve njegova supruga govorila u medijima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije