Svijet

Zastara ruši optužbu protiv Asanža

Zastara ruši optužbu protiv Asanža
Zastara ruši optužbu protiv Asanža

Švedskim tužiocima prijeti da istekne rok za podizanje optužnice za seksualni napad protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, a Ambasada Ekvadora još nije odobrila njihov zahtjev da se on ispita.

Švedski tužioci tražili su u junu dozvolu da ispitaju Asanža (44) u Londonu, gdje od 2012. godine boravi u ambasadi Ekvadora kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za seksualni napad i silovanje, koje on negira.

Međutim, pristup im je odlagan iz, kako je navedeno, proceduralnih razloga, zbog čega tužilaštvo sumnja da Ekvador pokušava da ih izigra i čeka sredinu avgusta kada ističe rok za podizanje optužnice za seksualni napad.

„Veoma sam kritičan kada je riječ o poziciji Ekvadora. Ne možemo baš reći da su učinili sve što su mogli kako bi Švedska mogla da ispita Asanža“, rekao je advokat Klajs Borgstrom, koji zastupna jednu od dvije žene koje optužuju osnivača Vikiliksa za seksualni napad 2010. godine.

Prvobitno su tužioci tražili da se Asanž vrati u Švedsku, gdje bi ga ispitali, ali je on to odbio strahujući da će ga Švedska dalje izručiti Sjedinjenim Američkim Državama, gdje bi mu se sudilo zbog objavljivanja 750.000 poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata 2010. godine.

Oni su, potom, u martu pristali na njegovu ponudu da ga ispitaju u prostorijama ambasade Ekvadora u Londonu, ali zahtjev koji su podnijeli da bi mogli da ga posjete Ekvador još nije odobrio.

Advokat Borgstrom smatra da ukoliko se švedskim pravosudnim organima ne dozvoli da ispitaju Asanža prije isteka roka za podizanje optužnice 13. i 18. avgusta, cio slučaj će biti odbačen i istraga će biti zatvorena.

Međutim, ukoliko se to i desi, nastaviće se istraga zbog optužbi za silovanje, jer rok za podizanje optužnice u tom slučaju ističe tek nakon 10 godina, odnosno 2020. godine.

Asanžov advokat Per Samuelson, sa druge strane, u izjavi za AFP je istakao da je Švedska kasno podnijela zahtev Ekvadoru i da će ga ta zemlja sigurno odobriti nakon što prođe sve potrebne procedure.

„Pogrešno je tvrditi da Ekvdador pokušava da odloži proces. Čak je i predsjednik rekao da želi saslušanje“, rekao je Samuelson dodajući da i sam Asanž želi da ga što prije ispitaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije