Svijet

Zašto je Tramp otkazao sastanak sa Kimom?

Zašto je Tramp otkazao sastanak sa Kimom?
Foto: N.N. | Zašto je Tramp otkazao sastanak sa Kimom?

Američki predsjednik Donald Tramp odlučio je da otkaže planirani sastanak sa sjevernokorejskim liderom Kimom Džonom Unom.

On je to odlučio pošto je Pjongjang prekršio nekoliko obećanja i prekinuo direktnu komunikaciju sa SAD, saopštio je neimenovani istaknuti zvaničnik Bijele kuće.

Zvaničnik je podsjetio da je Sjeverna Koreja, prije nego što je Tramp otkazao sastanak, ponovo zaprijetila da će otkazati samit svog lidera i američkog predsjednika i da je spremna za susret u cilju nuklearnog obračuna, koliko i za sastanak za pregovaračkim stolom.

"Taj manjak promišljenosti u kombinaciji sa prekršenim obećanjima posljednjih nedjelja, kao i sjevernokorejsko obustavljanje direktne komunikacije sa SAD, ukazuje na dubok nedostatak dobre volje", rekao je neimenovani zvaničnik Bijele kuće, prenosi Rojters.

AP navodi da Sjeverna Koreja nije odgovorila na poruke SAD koje su željele da razgovaraju o sastanku planiranom za 12. jun u Singapuru.

Sjeverna Koreja, prema riječima zvaničnika, nije se držala obećanja da će međunarodnim inspektorima biti dozvoljeno da nadgledaju uništavanje poligona za nuklearne probe.

Tramp je danas otkazao samit sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom, koji je trebalo da bude održan 12. juna u Singapuru.

U saopštenju Bijele kuće navedeno je da je Tramp otkazao samit sa Kimom zbog "ogromnog bijesa i otvorenog neprijateljskog stava u Kimovom nedavnom saopštenju", prenela je agencija Rojters.

"Radovao sam se unaprijed što ću da budem tamo sa Vama. Na žalost, zbog ogromnog bijesa i otvorenog neprijateljstva prikazanog u najnovijoj izjavi, smatram da je neprimjereno, u ovom trenutku, da se održi ovaj dugo planirani sastanak", napisao je Tramp u pismu sjevernokorejskom lideru.

"Vi govorite o Vašoj nuklearnoj sposobnosti, ali naša je tako masivna i moćna da molim Boga da nikada ne bude upotrebljena", napisao je, između ostalog, Tramp.

Predsjednik SAD se zahvalio Kimu na oslobađanju talaca, koji su sada kod kuće sa svojim porodicama.

"To je bio lijep gest, koji veoma cijenim", naveo je američki predsjednik.

"Svijet, a posebno Sjeverna Koreja, izgubila je veliku šansu za trajni mir i veliki napredak i bogatstvo", ocijenio je Tramp, dodajući da je propuštena prilika i da je to "tužan momenat u istoriji".

Nakon odluke američkog predsjednika da otkaže istorijski susret sa liderom Sjeverne Koreje, iz Pjongjanga kažu da su i dalje spremni na susret.

Sjevernokorejska agencija KCNA navodi da je Kim Džong Un učinio krajnje napore da do samita sa Donaldom Trampom dođe, prenosi Rojters.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da Sjeverna Koreja i SAD treba da pokažu strpljenje i da se "nađu na pola puta".

To je saopšteno nakon što je američki predsjednik Donald Tramp odustao od dugoočekivanog istorijskog susreta sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom 12. juna u Singapuru, zbog, kako je naveo, Kimove retorike, prenijela je agencija Rojters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da je Sjeverna Koreja ispunila svoja obećanja uoči otkazivanja samita između predsjednika SAD Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kima Džonga Una.

Sjevernokorejski lider je "uradio sve što je obećao, čak je digao u vazduh tunele" poligona za nuklearna testiranja, rekao je Putin, istakavši da smo poslije toga "čuli da su SAD otkazale samit", prenosi AP.

Moskva žali zbog otkazivanja sastanka predsjednika SAD Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kima Džonga Una, dodao je Putin.

Rusija očekuje da će do tog susreta ipak doći, naveo je Putin, dodajući da će Moskva raditi na tome da se pozicije dvije zemlje približe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije