Svijet

Zašto je nemoguć rat između Rusije i SAD ?

Zašto je nemoguć rat između Rusije i SAD ?
Zašto je nemoguć rat između Rusije i SAD ?

MOSKVA - Trenutno se u svijetu vodi nekoliko ratova u kojim, iz pozadine, konce vuku Rusi i Amerikanci.

Svjetski analitičari, međutim, procjenjuju da dvije velesile nikad neće direktno međusobno zaratiti, iako se trenutno krčkaju još neki novi ratni sukobi kojim kumuju Moskva i Vašington.

Analitičari navode deset razloga zbog kojih ne može doći do rusko-američkog rata.

Prvi je nemogućnost čiste i jasne pobjede jednih ili drugih, pošto obje sile raspolažu naoružanjem kojim jedna drugu mogu potpuno da unište.

Drugi razlog je što bi, zbog snage nuklearnih i drugih arsenala, takav rat odnio milione života. Treća brana međusobnom ratu je što bi on isrcpio i jedne i druge, a što bi otvorilo vrata nekoj trećoj sili da, pošteđena brutalnog rata, ojača svoju poziciju.

Četvrti razlog koji navode mđunarodni geopolitički analitičari i stratezi je sistem međunarodne kontrole. UN bi se vjerovatno raspala, ali bi Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Kina, Indija i Brazil sigurno oformile neku novu globalnu organizaciju kojom bi disciplinovali SAD i Rusiju.

Peti razlog sadržan je u vjerovatnoći da Amerikanci i Rusi nikad ne bi zaratili zbog

lokalnih konflikata nejakih država, poput Ukrajine i Sirije. One su samo poligon za njihove kontrolisano i strogo dozirano odmjeravanje snaga.

Ekonomski razlozi su šesta stavka. Ni SAD-a ni Rusija ne bi se lako prilagodili uslovima ratne privrede, a sigurno nisu spremni, pogotovo Amerika, u pitanje dovoditi sadašnju komociju svog potrošačkog društva.

Sedmi razlog je protivljenje vojno-industrijskih kompleksa. Iako je to naizgled nelogično, vojna industrija bolje zarađuje ako se ne odvija veliki rat. Amerika i Rusija su najveći svjetski izvoznici oružja i od toga imaju velike profite: SAD 36 milijardi dolara, a Rusija 10.2 milijarde (saldo iz 2014. godine). Rat bi, potrošnjom vlastitog oružja, znatno smanjio te profite.

Osmi razlog je socijalna osviještenost. Danas je nemoguće motivisati masu da ratuje i gine daleko od kuće.

Deveti razlog je tehnološki razvoj. Razvoj interneta i društvenih mreža približio je ljude sa svih krajeva planete. Kroz to se vidi da stanovništvo Zemlje danas ima puno više sličnosti nego razlika.

Posljednji, deseti razlog je to što se vanjskopolitički ciljevi velikih sila ne ostvaruju samo kroz konvencionalne ratove. Geopolitičku moć Rusija i SAD ostvaruju kroz

diplomatiju, savezništva sa drugim silama, preko obavještajnih i kontraobavještajnih agencija i akcija te preko informativnih ratova, trgovinskih sporazuma, pučeva, a sve više i cyber ratovanjem.

(NN/fokus.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije