Svijet

Zašto prodaja "Mistrala" Moskvi zadaje muke Francuskoj

 Zašto prodaja "Mistrala" Moskvi zadaje muke Francuskoj
Zašto prodaja "Mistrala" Moskvi zadaje muke Francuskoj

PARIZ - Francuska je već mjesecima na mukama zbog ugovora o prodaji dva vojna broda Moskvi - s jedne strane, mogućnost isporuke "Mistrala" ljuti saveznike Pariza s obzirom na evropske sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize, a sa druge - Francuskoj prijete veliki gubici ako ne ispoštuje obaveze iz ugovora.

Francuski ministar finansija Mišel Sapen izjavio je danas da još nisu ispunjeni uslovi da Pariz isporuči Moskvi prvi od ukupno dva ratna nosača helikoptera "Mistral", a ti uslovi su, kako je obrazložio, da se situacija u Ukrajini normalizuje i Rusija u tome igra pozitivnu ulogu.

Sapen je time demantovao jučerašnju izjavu zamjenika ruskog premijera Dmitrija Rogozina da je Rusija dobila poziv da 14. novembra prisustvuje svečanoj primopredaji prvog od dva broda.

Francuskoj je, međutim, stalo do tog ugovora, s obzirom na to da bi morala da plati Rusiji odštetu od milijardu evra ukoliko joj ne isporuči prvi brod, a u slučaju da joj ne isporuči ni drugi, biće direktno ugroženo 1.000 radnih mesta koja su na četiri godine otvorena za potrebe izgradnje dva broda, piše danas pariski dnevnik "Mond" (Le Monde).

S druge strane, Rusija žarko želi da dobije poručene brodove zato što, kako se navodi u ovoj analizi, za ruskog predsjednika Vladimira Putina to predstavlja važan vojni adut.

"Dika" francuske moranarice, nosači helikoptera "Mistral", kao brodovi za projektovanje i komandovanje, imaju visok stepen polivalentnosti i mogu da kombinuju funkcije komande, transporta trupa i bolnice.

Rusi još nemaju brodove tog tipa, a povrh toga su veoma zainteresovani za visokotehnološku opremu koju sadrže ova dva plovila, u toj mjeri da se i NATO zabrinuo zbog transfera "Mistrala" još na početku francusko-ruskih pregovora.

U globalnijem smislu, Rusija nastoji da modernizuje svoju mornaricu, što neki analitičari vide kao dodatni način da Moskva afirmiše svoju moć.

Zvanični Pariz se, međutim, zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi nalazi pred ogromnim pritiskom da raskine ugovor sa Moskvom u vezi sa prodajom ratnih brodova.

U tom duhu, britanski premijer Dejvid Kameron je iznio uvjeravanja da bi takva isporuka bila "nezamisliva" u Velikoj Britaniji, a zabrinutost je izrazio i američki predsjednik Barak Obama, dok je njegov kabinet čak objasnio da je Vašington "protiv" isporuka tih brodova.

U Francuskoj, pak, kritike nailaze na loš prijem, pa je tako prvi sekretar Socijalističke partije govorio o "lažnoj debati licemjera", navodi "Mond".

Vredan 1,2 milijarde evra, ugovor o prodaji "Mistrala", o kojoj se pregovaralo još od 2008, potpisan je u junu 2011, za vrijeme predsjedničkog mandata Nikole Sarkozija.

Sporni ugovor uključuje i tehnološki transfer vrijedan oko 220 miliona evra, kao i obuku ruskih timova. Brodovi, koje gradi francuska kompanija DCNS sa sjedištem u Sen-Nazeru u oblasti Loara-Atlantik, zovu se "Vladivostok" i "Sevastopolj".

Prvi brod, koji prema ugovoru treba da bude isporučen krajem ove godine, završen je ljeta 2013, a prve probne plovidbe organizovane su početkom marta. Od tada se ruski mornari već obučavaju na brodu.

Drugi brod, "Sevastopolj", treba da bude isporučen krajem 2016. godine.

Brodovi ovog tipa mogu da ponesu 16 helikoptera i nekoliko desetina oklopnih vozila, a opslužuje ih 450 članova posade.

U julu je francuski predsjednik Fransoa Oland najavio da će prvi brod, koji je već isplaćen, biti isporučen Moskvi ove jeseni, ali je napomenuo da je isporuka drugog još neizvesna, a ovog mjeseca je rekao da će to zavisiti od integralne primjene mirovnog plana u Ukrajini i "u potpunosti ispoštovanog primirja".

Prema rečima, francuskog ministra odbrane Žan-Iva Le Drijana, Oland će odluku o isporuci "Mistrala" Moskvi donijeti do polovine novembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije