Svijet

Zašto svi putevi ka islamistima u Velikoj Britaniji vode u Birmingem

Zašto svi putevi ka islamistima u Velikoj Britaniji vode u Birmingem
Zašto svi putevi ka islamistima u Velikoj Britaniji vode u Birmingem

LONDON - Halid Masud je svoje smrtonosno putovanje započeo iz Birmingema. Automobil je iznajmio u tom gradu, a bio je prijavljen i na jednoj birmingemskoj adresi. Britanska policija je odmah izvršila brojne pretrese u tom gradu, ali pitanje koje se stalno postavlja jeste - zašto uvijek Birmingem.

I dok mnogi misle da je riječ o slučajnostima, dešavanja proteklih godina govore sasvim suprotno. Naime, drugi britanski grad po veličini ima jednu zastrašujuću statistiku; svaki deseti islamista osuđen za terorizam, potiče upravo iz Birmingema, tačnije iz oblasti Sparkbruk.

Naime, ovdje se nalazi pet muslimanskih kvartova iz kojih potiče čak 26 osuđenih islamista. Sveukupan broj islamističkih terorista sa birmingemskom adresom je čak i veći - registrovano ih je 39, iako mnogi od njih nisu osuđeni. Ova brojka je daleko veća od broja islamista u ostalim dijelovima Velike Britanije.

Adresa na kojoj se krio Halid Masud je Hagli Road, prometna ulica sa kebab šopovima, brzom azijskom hranom. Zvanično, Hagli Road ne pripada Sparkbruku, ali imaju dosta toga zajedničkog. Nekada, Sparkbruk je bio primjer multikulturalizma. Međutim, istina je da su od njega napravili odvojeni geto, s visokom stopom kriminala i nezapsolenosti, gdje živi svega nekoliko izvornih britanskih porodica, a policija rijetko zalazi.

Do prije nekoliko decenija, ovdje su uglavnom živjeli Britanci i jedan broj porodica iz Irske, koji su doselili zbog jeftinih kuća. Početkom šezdesetih godina prošlog vijeka ovu oblast naseljavaju Indijci, a onda počinje proces naseljavanja migranata, koji se nije mogao zaustaviti.

Danas, multikulturalizma skoro da i nema, već ovdje žive isključivo porodice iz Pakistana, Bangladeša i Kašmira. Prema nedavnom istraživanju, Sparkbruk je jedan od dva područja u Velikoj Britaniji gdje više od trećine stanovnika nije rođeno u Velikoj Britaniji. Ono što je takođe značajno napomenuti jeste da veliki broj stanovnika Sparkbruka ne govori engleski. Samo u ovoj oblasti izgrađene su čak 22 džamije.

Utvrđeno je da je Masud imao svoje kontakte u Birmingemu, gdje je u racijama nakon napada uhapšeno osam osoba.

Prva presuda

Moinul Abedin, prvi osuđeni terorista, inspirisan Al Kaidom, potiče upravo iz Sparkbruka. On je svoju kuću u Sparkbruku pretvorio u malu fabriku za izradu eksplozivnih sredstava, zbog čega je i osuđen na 20 godina robije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije