Svijet

Zbog blokade Nila hiljadama Južnosudanaca prijeti glad

Zbog blokade Nila hiljadama Južnosudanaca prijeti glad
Zbog blokade Nila hiljadama Južnosudanaca prijeti glad

DŽUBA - Hiljadama civila u regiji Gornji Nil u Južnom Sudanu prijeti glad, pošto je vlada blokirala pristup humanitarnim organizacijama da putem rijeke Nil dostavljaju humanitarnu pomoć.

Saobraćaj Nilom "privremeno je suspendovan" iz bezbjednosnih razloga, pošto rijeku koriste pobunjenici da napadaju vojne baze duž obale, saopštio je portparol južnosudanske vojske Filip Ager.

Portparol Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja Tapiva Gomo izjavio je u petak da se između 30.000 i 35.000 raseljenih civila u selu Vau Šiluk na zapadnoj obali Nila suočava sa situacijom koja je "zabrinjavajuća", prenosi AP.

U klinici Vau Šiluk liječi se 77 djece zbog akutne pothranjenosti, koja su ostala bez odgovarajuće hrane, pošto timovi za njeno dopremanje ne mogu da dođu do tog mjesta već mjesec dana, rekao je Šindžiro Murata, direktor organizacije Doktori bez granica u Južnom Sudanu.

U Malakalu, još 30.000 ljudi koji su smješteni unutar jedne baze UN ostaće bez hrane ukoliko brodovima ne bude dopušteno da krenu iz prestonice Džube, naveo je portaprol Svjetskog programa za hranu Džordž Fominjen.

Rijeka Nil je glavna transportna ruta u državi sa malo puteva ili aerodromskih pista, ali trenutno predstavlja liniju fronta u Gornjem Nilu, između pobunjenika na zapadu i vladinih snaga na istoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije