Svijet

Zbog čega izbjeglice bježe u Evropu, a ne u bogati komšiluk?

Zbog čega izbjeglice bježe u Evropu, a ne u bogati komšiluk?
Zbog čega izbjeglice bježe u Evropu, a ne u bogati komšiluk?

BBC odgovara na pitanje koje ovih dana postavljaju mnogi, o razlozima zašto izbjeglice iz Sirije ne traže utočište u bogatim zemljama Perzijskog zaliva.

Iako Sirijci u velikom broju bježe u Libanon, Jordan i Tursku ulazak u arapske države nije tako lagan i izbjeglicama treba viza da bi ušle u zemlje Zaliva.

Riječ je o skupom postupku, piše BBC, uz koji postoji raširena percepcija da nepisana ograničenja otežavaju njihovo dobivanje u praksi zbog čega većina Sirijaca kojima je odobren ulazak već imaju porodicu u zemlji odredištu.

Sirijci bez vize trenutačno ne mogu ući u niti jednu arapsku zemlju osim Alžira, Mauritanije, Sudana i Jemena, a krut stav arapskih zemalja u jeku krize izaziva negodovanje na društvenim mrežama gdje se mnogi pitaju trebaju li Arapi u susjedstvu pružiti više pomoći nego što to čini širokogrudna Europa.

Hashtag na Twitteru koji traži da zemlje Zaliva prihvate izbjeglice u zadnjoj sedmici korišten je 33.000 puta, a korisnici društvenih mreža idu za uznemirujućim i upečatljivim fotografijama izbjegličkih stradavanja sa ciljem da potaknu raspravu.

Arapski nevjernici

Sirijska zajednica u Danskoj na svojoj Facebook stranici tako nudi video izbjeglica kojima je dopušten ulazak u Mađarsku, dok jedan od korisnika pita: "Kako to da smo pobjegli iz regije naše muslimanske braće, koja bi trebala preuzeti više odgovornosti za nas nego zemlje koje opisuju kao nevjerničke?"

Drugi je korisnik odgovorio: "Kunem se svemogućim Bogom, Arapi su ti koji su nevjernici. Pustite ih unutra!"

Slične građanske akcije na društvenim mrežama privlače pažnju regionalnih medija, pa je saudijski dnevni list Makkah Newspaper objavio karikaturu u kojoj Arap iza zaključanih vrata okruženih bodljikavom žicom pokazuje na vrata s evropskom zastavom. "Zašto ih ne pustiti unutra, vi neuljudni ljudi?!", piše u popratnom tekstu crteža.

Karikaturu je na svom Twitter nalogu prenio i komandant opozicione Slobodne sirijske vojske uz komentar: "O zemlje Zaljevskog savjeta za saradnju, ovo su nevini ljudi i ja se kunem da oni najviše zaslužuju milijarde u pomoći i donacijama".

Protekcionizam prije patnje

Usprkos pozivima na društvenim mreža, nije izgledno da će zemlje Zaliva izmijeniti svoja stajališta prema sirijskim izbjeglicama, ocjenjuje BBC.

Zemlje poput Kuvajta, Saudijske Arabije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata niskokvalifikovanu radnu snagu uvoze iz jugoistočne Azije i indijskog podkontinenta, dok dobro plaćene poslove ljubomorno čuvaju za vlastite građane. Prednost u zapošljavanju domaćeg stanovništva je posebno istaknuta u Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu koji od 2012. godine provodi službenu strategiju smanjenja broja stranih radnika za jedan milijon godišnje u razdoblju od deset godina..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije