Svijet

Zbog ukrajinske krize nema njemačko-ruskih susreta

Zbog ukrajinske krize nema njemačko-ruskih susreta
Zbog ukrajinske krize nema njemačko-ruskih susreta

BERLIN - Njemačko-ruske vladine konsultacije, koje su ove godine planirane za kraj oktobra u ruskom gradu Soči, neće biti održane zbog stava Moskve prema ukrajinskoj krizi, saznaje danas njemački politički nedjeljnik "Špigel" u onlajn izdanju, i piše da neće biti ni susreta kancelara Angele Merkel i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

"Ukrajinski konflikt je jasno pogoršao raspoloženje između Njemačke i Rusije. Zato neće biti održan susret Putin-Merkelova. Zbog napete situacije međuvladine kosultacije nemaju smisla", saznaje "Špigel".

U Berlinu se kaže da jedan susret, s obzirom na ponašanje Moskve, ne bi imao smisla, prenosi nedjeljnik.

Vladine konsultacije se održavaju po pravilu paralelno sa Peterburškim dijalogom, a mnoge nevladine organizacije su već otkazale svoje učešće na tom dijalogu.

Peterburški dijalog je debatni form koga su prije skoro deceniju i po ustanovili Putin i tadašnji njemački kancelar Gerhard Šreder.

Taj dijalog je utemeljen u cilju unapređenja ukupnih njemačko-ruskih odnosa, održava se jednom godišnje, naizmjenično, u Rusiji i Njemačkoj.

Kada je riječ o tom dijalogu, zamjenik šefa poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu Andreas Šokenhof i ekspert za spoljnu politiku opozicione partije Zeleni Mari-Luize Bek su krajem septembra, povodom permanentnih napetosti s Rusijom, najavili da neće krajem oktobra putovati u Soči.

Politički magazin "Špigel" je nedavno saznao da je njemačko Ministarstvo inostranih poslova u jednoj internoj analizi situacije u Rusiji ocijenilo da se ta zemlja, pod vođstvom Putina, skoro u svakom pogledu razvila u autoritativnu državu.

"Državna Duma 'igra' kako Putin 'svira', a sudstvo donosi Kremlju prijatne presude", navodi se u analizi Ministarstva inostranih poslova u Berlinu i dodaje da je u Rusiji "korupcija dio sistema i da se protiv nje vodi samo selektivna borba", preneo je "Špigel".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije