Svijet

Zeleno svjetlo za Junkerov kabinet

Zeleno svjetlo za Junkerov kabinet
Zeleno svjetlo za Junkerov kabinet

STRAZBUR - Evropski parlament potvrdio je danas novi sastav Evropske komisije na čijem čelu se nalazi Žan-Klod Junker.

Ovim je otvoren put da nakon što samo formalno-pravno novi sastav Evropske komisije potvrde šefovi država ili vlada zemalja EU, ona od 1. novembra stupi na petogodišnju dužnost.

Za novu EK glasala su 423 poslanika Evropskog parlamenta, 209 ih je glasalo protiv, dok je njih 67 bilo uzdržano.

Inače, prvi čovjek nove EK Junker bivši je premijer Luksemburga i na tom mjestu zamijeniće Žoze-Manuela Baroza.

Junker je uoči glasanja rekao da će do kraja godine predstaviti plan za investiranje u cilju jačanja privrednog rasta i otvaranja radnih mjesta vrijedan 300 milijardi evra, naglašavajući da najveći dio od te sume treba da dođe od privatnih investitora i da vlade treba da obuzdaju budžetski deficit.

U svom posljednjem obraćanju Evropskom parlamentu Barozo je rekao da za sobom ostavlja ujedinjenu, otvorenu i jaču Evropu, spremniju da se suoči s izazovima današnjice. Rekao je da se tokom njegovog mandata EU gotovo udvostručila po broju članica, sa 15 na 28, i naglasio da Unija nije blokirana zbog tog proširenja.

Barozo je na čelu Evropske komisije proveo 10 godina.

U novoj EK, koja je predstavljena 10. septembra, došlo je do samo jedne izmjene pa je tako umjesto Alenki Bratušek, bivšoj slovenačkoj premijerki, mjesto komesarke za saobraćaj pripalo Violeti Bulc, potpredsjednici slovenačke vlade iz redova liberala.

Iako se u narednih pet godina ne očekuje proširenje Evropske unije, nova EK odlučila je da ostavi otvorena vrata evropskoj perspektivi BiH, što znači da u narednom periodu ima šansu da stekne status kandidata za članstvo u EU.

Kako je rekla Dubravka Šuica, hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu, uspostavljanjem vlasti do kraja godine političke stranke iz BiH poslale bi jasan signal i EU. Slovenački poslanik u EP Tanja Fajon takođe je ocijenila da je realno da nova vlast u BiH bude uspostavljena do kraja godine, a da odmah nakon toga započne novo poglavlje odnosa te zemlje s Unijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije