Svijet

Zemlje podijeljene oko vojne intervencije u Jemenu

Zemlje podijeljene oko vojne intervencije u Jemenu
Zemlje podijeljene oko vojne intervencije u Jemenu

LONODN, TEHERAN, MOSKVA - Velika Britanija podržava odluku Saudijske Arabije da vojno interveniše u Jemenu, saopštio je danas britanski Forin ofis, istakavši da ocjenjuje djelovanje Hutu milicije kao znak njihovog zanemarivanja politčkog procesa.

Britanija podržava vojnu intervenciju u Jemenu nakon što je predsjednik Jemena Abdrabu Mansur Hadi zatražio podršku svim sredstvima radi zaštite Jemena od agresija Huta, navedeno je u saopštenju Forin ofisa, preneo je Rojters.

Nadavne akcije Huta i ekspanzija u Adenu i Taisu je signal da oni zanemruju politički proces, a rješenje krize mora biti političko, stoji u saopštenju, prenio je AFP.

Turska, takođe, podržava vojnu intervenciju Saudijske Arabije u Jemenu, saopštilo je tursko Ministarstvo inostranih poslova.

Turska je pozvala pripandike Hutu milicije i njihove "strane pristalice" da se uzdrže od djelovanja koje prijeti da ugrozi mir i bezbjednost u regionu, prenio je Rojters.

Iranski ministar spoljnjih poslova Muhamed Džavad Zarif je poručio ranije danas da će Iran uložiti maksimalan napor da bi se zaustavila kriza u Jemenu.

"Vazdušni udari koje predvodi Saudijska Arabija treba odmah da prestanu jer to predstavlja kršenje suvereniteta Jemena. Mi ćemo uložiti sve napore u zaustavljanje krize", rekao je Zarif.

Iransko Mnistarstvo spoljnjih poslova je tražilo zaustavljanje vojne "agresije" u Jemenu i upozorilo da bi to moglo dovesti do pogoršanja krize.

"Iran traži zaustavljanje vojne agresije i vazdušnih udara na Jemen i njegov narod. Vojne akcije u Jemenu, koji se suočava sa unutrašnjom krizom, još više će zakomplikovati situaciju i spriječiće nastojanja da se kriza riješi mirnim sredstvima", rekla je portparolka tog ministarstva Marija Afham.

Moskva je zabrinuta zbog najnovijeg razvoja događaja u Jemenu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnjih poslova.

Rusija je uvijek podržavala suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Jemena, navelo je ministarstvo.

Bijela kuća je sinoć saopštila da SAD podržavaju ofanzivu na čelu sa Savjetom za saradnju persijskih zemalja i da je presjednik SAD Barak Obama je dozvolio američku "logističku i obavještajnu" pomoć.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije