Svijet

Zemljotres jačine 7,7 stepeni kod obale Papue Nove Gvineje

Zemljotres jačine 7,7 stepeni Rihterove skale pogodio je danas područje Tihog okeana kod obale Papue Nove Gvineje, ali nema izvještaja o većoj šteti, dok je upozorenje na opasnost od cunamija koje je izdato u prvom trenutku kasnije ukinuto.

Zemljotres je registrovan na dubini od 33 kilometra, oko 55 kilometara od najbližeg grada Kokopa na ostrvu Nova Britanija i 787 kilometara od prijestonice Port Morsbija, saopštio je Američki geološki zavod.

Pacifički centar za upozoravanje na cunami prvo je izdao upozorenje da bi "razorni" cunami talasi mogli pogoditi pirobalna područja u Papui Novoj Gvineji, ali je kasnije objavio da je prijetnja prošla.

Metju Moihoi iz Geološke opservatorije na Papui Novoj Gvineji izjavio je da zvaničnici još nisu uspjeli da uspostave kontakt sa udaljenim oblastima kako bi mogli da utvrde da li je bilo promjena u novu mora.

"Nismo mogli da dobijemo informaciju od ljudi o tome da li je primijećen cunami ili nije", reko je on.

Domarka u odmaralištu "Sivju bič" u Kokopu Leoni Fakal je kazala da su svi zaposleni i gosti istrčali napolje kada su osjetili zemljotres.

"Svi su se pomalo uplašili. Dosta se treslo i neke stvari u hotelu su pale na pod. Svi su istrčali napolje, ali nije bilo mnogo štete", ispričala je ona za AFP.

Recepcioner iz istog hotela je dodao da je zemljotres bio jak, ali da nije pričinio štetu.

"To je bio najveći zemljotres koji smo doživjeli do sada. Osjetili smo jedan veliki i nekoliko manjih potresa. Ali dobro smo. Nije pričinjena šteta i ovde je sada mirno", ispričao je on, dodajući da zaposleni u hotelu "motre na plažu" da bi uočili eventualnu neobičnu aktivnost okeana.

Australijski seizmolog Džonatan Batgejt kaže da je postoji mogućnost da dođe do lokalnog cunamija, ali da bi on bio vrlo mali s obzirom na jačinu zemljotresa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije