Svijet

Žestoke borbe sa IS oko Bagdada

Žestoke borbe sa IS oko Bagdada
Žestoke borbe sa IS oko Bagdada

BAGDAD - Ekstremisti "Islamske države" (IS) infiltrirali su se u jedno od bagdadskih predgrađa, Abu Graib, koji se nalazi na samo 13-ak kilometara od piste na međunarodnom aerodromu u glavnom gradu Iraka, javila je američka TV stanica CBS News.

To izaziva ozbiljnu zabrinutost pošto je iračko Ministarstvo odbrane potvrdilo da IS ima ručne protivraketne bacače, navodi ta televizija.

Iračka vojska još patrolira Abu Graibom, ali se "igra mačke i miša" sa borcima IS koji na iračke snage bezbjednosti iznenadno napadaju.

Pritom, televizija navodi da unutar samog Bagdada postoje "spavačke ćelije" IS koje izvode skoro svakodnevna bombardovanja i atentate.

IS je, takođe, osvojio u januaru Faludžu, koja je na samo 64 kilometra od Bagdada, a iračke snage bezbjednosti bore se godinu dana da ga osvoje.

CBS navodi da IS postepeno širi svoje prisustvo, i sada je ta ekstremistička grupa ili prisutna ili kontroliše ogroman dio ruralnih oblasti, a formirala je luk od 180 stepeni oko Bagdada od sjevera ka zapadu i ka jugu.

Oko te zone vode se okršaji, a povremeno i teške bitke, između IS s jedne i iračkih snaga i šitskih milicija s druge strane.

Američki avioni su izveli više od 20 vazdušnih napada u toj oblasti, uglavnom blizu Faludže i dalje ka zapadu, Ramadija, ističe američka TV, dodajući da napadi iz vazduha pomažu da se očisti "tampon-zona" oko grada, gdje su na terenu raspoređene iračke snage.

Vojska pretežno kontroliše glavni autoput između Bagdada i granice sa Jordanom na zapadu, za odbranu Bagdada namijenjeno je 60.000 ljudi, a 12 timova američkih savjetnika raspoređeno je u te iračke brigade.

Međutim, CBS navodi da je pitanje koliko će Iračani biti "dovoljno disciplinovani" za značajnu bitku ukoliko IS pokrene veliku ofanzivu i podsjeća na nedostatke iračke vojske za proteklih pet mjeseci - brz pad Mosula na sjeveru, nedostatak komandnog kadra i endemska korupcija koja podriva efikasnost vojske kao borbene snage.

Islamisti napreduju na terenu kod Kobanija

Pripadnici IS nastavljaju da napreduju na terenu kod sirijskog grada Kobanija, izvještavaju zapadni mediji, navodeći da su islamisti zauzeli štab kurdske milicije koja učestvuje u odbrani tog grada na granici sa Turskom.

U izvještajima se navodi da je IS zauzela skoro polovinu opkoljenog grada, uprkos napadima iz vazduha aviona koalicije koju predvode SAD.

Antirežimska Sirijska opservatorija za ljudska prava tvrdi da su kurdski borci uspjeli donekle da zaustave napredovanje džihadista ka centru grada, a rano jutros i avioni koalicije koju predvode SAD izveli su dva vazdušna napada na ciljeve IS južno i istočno od Kobanija, prenosi Frans pres.

Manje grupe kurdskih boraca neprestano napadaju džihadiste duž linije fronta, tvrdi Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorije sa sjedištem u Londonu, za koju francuska agencija navodi da ima široku mrežu izvora unutar Sirije.

Kurdske snage, ističe BBC, uputile su hitan apel za još oružja i municije, kako bi spriječili napredovanje islamista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije