Svijet

Život izbjeglica: Kursevi kao terapija i izvor optimizma

Život izbjeglica: Kursevi kao terapija i izvor optimizma
Život izbjeglica: Kursevi kao terapija i izvor optimizma

GAZIANTEP - Žene izbjeglice iz Sirije u izbjegličkim kampovima u Turskoj predano rade kako bi svojoj djeci osigurali preživljavanje i obrazovanje, a uporedo s tim sanjaju o danu kada će u njihovoj zemlji biti uspostavljen mir i kada će se vratiti na svoja ognjišta, piše Anadolu Agency (AA).

Izbjeglički kampovi u Turskoj slove za "luke spasa" za stotine hiljada izbjeglica iz Sirije, a reporterska ekipa AA posjetila je jedan takav kamp u mjestu Nizip na jugu Turske.

Osnovna briga ovih žena su njihova djeca, koja u kampu pohađaju školu, a nakon što mališane ostave u školi, hrabre žene pohađaju niz organizovanih kurseva, tokom kojih uče vještine koje im donose neku zaradu, ali i skrenu misli sa njihovih teških sudbina.

Ističu da im kursevi dođu kao svojevrsna terapija. Ne žale se na uslove u turskim kampovima, ali bol zbog nesreće koja je snašla njihovu zemlju vidljiva je na njihovim licima.

"Život u Siriji i neposredno prije rata je bio težak. Sa četvero djece sam ovdje došla prije godinu i po i osjećamo se sigurno. Naše naselje u Siriji je u potpunosti devastirano bombardiranjem i mi se nemamo gdje ni vratiti", kazala je Emine Hamisen, izbjeglica u kampu u Nizipu.

Naglasivši da živi sa nadom da će u Siriji ponovo biti mir, Hamisen je kazala da se svakog jutra, prvo zahvali Bogu što joj je porodica živa, a potom zajedno sa djecom moli za mir u domovini.

Još jedna stanovnica kampa u Nizipu Dima Tisri je za AA kazala kako pohađa kurs šivenja i da joj to mnogo koristi.

"U početku sam imala psihološke probleme i depresiju. Nisam mogla prestati misliti na granatiranja, stradanja ljudi, plač djece. Međutim, nakon polaska na kurs sam dobila novu zanimaciju i sada se bolje osjećam. Kurs mi predstavlja terapiju i sada sa djecom pozitivnije gledam u budućnost", kazala je Tisri.

Dodala je da zbog straha prvih mjeseci boravka u kampu djeci nije dozvoljavala izlazak iz kuće, ali da se njena djeca sada svakodnevno igraju sa svojim vršnjacima u kampu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije