Svijet

Žrtve iz avionske nesreće sahranjene u pogrešnim grobovima

Žrtve iz avionske nesreće sahranjene u pogrešnim grobovima
Žrtve iz avionske nesreće sahranjene u pogrešnim grobovima

VARŠAVA - Ekshumacije žrtava avionske nesreće kod Smolenska u kojoj je 10. aprila 2010. poginuo predsjednik Poljske Leh Kačinjski i još 95 putnika i članovi posade, pokazale su da je u najmanje jednom grobu sahranjena pogrešna osoba.

"Postoji velika vjerovatnoća da se u grobu jedne od eskhumiranih žrtava nalazi tijelo druge žrtve. Definitivno će okolnosti utvrditi testovi DNK. Porodice su obavoještene", saopštilo je danas poljsko tužilaštvo.

Pogrešni posmrtni ostaci nađeni su prema saznanjima medija iz nezvaničnih izvora u grobu pokojnog šefa Poljskog olimpijskog komiteta Pjotra Nurovskog.

I prije ovih novih ekshumacija 83 od ukupno 96 žrtava, svih koji nisu kremirani, pokazalo se da su iz Moskve nakon obdukcija stigli u Varšavu pogrešni posmrtni ostaci. Obavljeno je 10 ekshumacija, počev od ponovnog otvaranja groba predsjedničkog para, Leha i Marije Kačinjski a ostale će biti naredne godine. ;

Nove ekshumacije su naredile nove poljske vlasti konzervativne stranke Pravo i Pravda brata blizanca pokojnog predsjednika Jaroslava Kačinjskog jer ne vjeruju da je u pitanju obična avionska nesreća već Kačinjski tvrdi da je Rusija na njegovog brata izvršila atentat i avion oborila.

Nove poljske vlasti pokrenule su novu istragu iako se dosadašnja zvanična ruska i poljska istraga slažu da je za pad aviona kriv pokušaj pilota da slete na loše tehnički opremljen vojni aerodrom po gustoj magli, bez mininalnih uslova za slijetanje, pod pritiskom da predsjednik Kačinjski i visoka državna i vojna delegacija ne zakasne na važnu komemoraciju zarobljenim poljskim oficirima koji su u proljeće 1940. godine streljani po naređenju Kremlja.

Iako je dio porodica žrtava čak i sudskim putem pokušao da zabrani da otvaraju grobove njihovih voljenih poljsko tužilaštvo i nova istraga insistiraju na ekshumacijama u želji da nađu potvrdu teorije zavjere o atentatu, a kao razlog navode prije svega aljkavost i nemar sa kojima su, kako tvrde, obavljene identifikacije i obdukcije žrtava odmah nakon nesreće u Moskvi.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije