Svijet

Zubar optužen za ubistvo Sesila: Mislio sam da je sve legalno

Zubar optužen za ubistvo Sesila: Mislio sam da je sve legalno
Zubar optužen za ubistvo Sesila: Mislio sam da je sve legalno

Valter Džejms Palmer je već nekoliko puta bio prijavljen, među ostalim zbog ubistva crnog medvjeda 2008. na sjeveru Visconsina u SAD.

Zvaničnici su u utorak optužili američkog lovca za ubistvo Sesila, jednog od najstarijih i najpoznatijih lavova u Zimbabveu, nakon što je dvojici lokalnih vodiča platio 50.000 dolara da namame životinju i dokrajče je.

Lav Sesil je životinja kojoj su se godinama divili milioni posjetitelja nacionalnog parka Hvange u Zimbabveu.

Valter Džejms Palmer, američki stomatolog i strastveni lovac, uz pomoć lokalnih vodiča namamio je Sesila izvan nacionalnog parka. Najprije su ga ranili samostelom, zatim ga gonili četrdesetak sati, a nakon toga su ga dokrajčili vatrenim oružjem, odrubili mu glavu i oderali kožu, rekao je konzervator parka Džoni Rodrigez.

Nakon što je objavljen identitet lovca koji je ubio slavnog lava na društvenim mrežama otvorene su stranice na kojima korisnici objavljuju fotografije i komentare u kojima kritiziraju Amerikanca izražavajući zgražanje jer je iz zabave ubio najpoznatijeg afričkog lava.

"Po mojim saznanjima, sve povezano s ovim putovanjem bilo je legalno i pravilno realizirano", rekao je Palmer u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama lista Star Tribune.

Rodrigez tvrdi da je Palmer platio lovcima iz Zimbabvea, profesionalnom lovcu Teu Bronkhorstu i mjesnom zemljoposjedniku Honestu Ndlovu da namame trinaestgodišnjeg lava. Obojici u srijedu u Hvangeu prijete optužbe za krivolov zbog ubistva Sesila 1. srpnja. Lav je bio vođa čopora i imao je prepoznatljivu crnu grivu.

Palmer tvrdi da ga vlasti Zimbabvea ni SAD-a nisu kontaktirale te da je spreman sudjelovati u ispitivanju. "Nisam imao pojma da je riječ o poznatom, omiljenom lavu sve do kraja lova. Pouzdao sam se u znanje svojih profesionalnih lokalnih vodiča koji su mi trebali zajamčiti legalan lov", stoji u Palmerovu priopćenju.

Ali, američki je zubar već nekoliko puta bio bio prijavljen, među ostalim zbog ubistva crnog medvjeda 2008. na sjeveru Viskonsina, izvan dopuštenog područja.

Lavovi nisu zaštićena životinjska vrsta u Zimbabweu. Ako budu osuđeni, dvojica muškaraca morat će platiti 20.000 dolara kazne, ali sud može dosuditi i dodatnu zatvorsku kaznu.

Vlasti u Zimbabweu izdaju godišnje lovačke dozvole kojima se stranim lovcima dopušta lov na slonove, lavove i bivole, uz objašnjenje da se na taj način prikuplja novac za očuvanje nacionalnog parka.

Po podacima National Geographica, od 1999. broj lavova u parku Hwange smanjio se sa 62 na 28.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije