Svijet

Јemen: Greškom bombardovana mljekara, poginula 23 radnika

Јemen: Greškom bombardovana mljekara, poginula 23 radnika
Јemen: Greškom bombardovana mljekara, poginula 23 radnika

U vazdušnom udaru u Adenu, jemenskoj luci na obali Crvenog mora, noćas je pogođena mljekara i poginula su 23 radnika, rekli su medicinski izvori.

Ovo je jedan od najtragičnijih pojedinačnih slučajeva sa civilnim žrtvama od kada je pod vođstvom Saudijske Arabije pokrenuta međunarodna kampanja bombardovanja pobunjeničke Huti milicije.

Mještani kažu da se pogođena fabrika nalazila nedaleko od vojnog logora u kojem se nalaze snage lojalne bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu.

U napadu na odbrambenu stanicu u luci Maidi poginulo je šest vojnika, a dodatni napadi izvršeni su na vojni logor u glavnom gradu Sani i vladine objekte u Sadehu, na sjeveru zemlje.

Saudijci i ostale sunitske muslimanske zemlje žele da zaustave napredovanje Huta, koji žele da svrgnu predsjednika Abd-Rabua Mansura Hadija.

Vazdušni udari međunarodne koalicije za sada nisu uspjeli da zaustave aktivnosti pobunjenika.

Ko je kriv za katastrofu u Јemenu?

Rijad i Teheran međusobno se optužuju za odgovornost za humanitarnu krizu u Јemenu, gdje su u toku vazdušni napadi koalicije koju predvodi Saudijska Arabija.

Humanitarne organizacije su saopštile da su samo u posljednja 24 časa u vazdušnim udarima u Јemenu stradale desetine civila.

"Ako su stradali civili... to nije cilj operacije, ali kolateralne štete su moguće", rekao je portparol međunarodne koalicije Ahmed Aširi.

Visoki komesar UN za ljudska prava upozorio je da je Јemen na "ivici ponora".

Saudijski ministar spoljnih poslova Saud el-Fejsel je za konflikt u Јemenu optužio šiitske pobunjenike Hutije, Alija Abdulaha Saleha i Iran.

Iran je sa svoje strane upozorio da bi sukob u Јemenu mogao da se proširi na cijeli Bliski istok.

"Ratno žarište poguraće region da igra sa vatrom", rekao je zamjenik iranskog šedfa diplomatije Amir Abdolahijan i dodao da vojna operacija međunarodne koalicije mora "odmah" prestane.

Međunarodne i regionalne sile optužuju Iran da podržava pobunjenike, što i oni i Teheran poriču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije