BiH

Kristijan ŠvarcŠiling: Zahtijeva vanredne sjednice i donošenje nekoliko zakona

Kristijan ŠvarcŠiling: Zahtijeva vanredne sjednice i donošenje nekoliko zakona
Kristijan ŠvarcŠiling: Zahtijeva vanredne sjednice i donošenje nekoliko zakona
M. Čubro

SARAJEVO HDZ 1990, SDA, HDZ BiH, SNSD, Stranka za BiH i PDP odgovorne su za blokadu rada državnog parlamenta, upozorio je jučer u Sarajevu visoki predstavnik Kristijan ŠvarcŠiling.

`Prije 100 dana zatražio sam da parlament usvoji zakone o visokom obrazovanju, lijekovima, fiskalnom vijeću, obligacijama, plaćama i bankarskoj superviziji. Niti jedan od ovih zakona nije usvojen, a odgovornost za blokadu rada parlamenta i neusvajanje zakona dijele nabrojanje stranke. Usvajanje ovih zakona je važno, zbog toga ću naredne sedmice održati konsultacije sa čelnicima državnog parlamenta, kako bi se tokom septembra održale vanredne sjednice i razmatrali ovi zakoni`, istakao je Švarc-Šiling.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik EU ponovio je zabrinutost međunarodne zajednice za blokade i opstrukcije u BiH, zbog čega je najavio mogućnost produženja mandata OHR-a.

`U februaru ćemo donijeti konačnu odluku o gašenju OHR-a. Odluku ćemo donijeti na osnovu napretka u reformama, posebno ustava i policije, zatim funkcioniranja buduće vlasti i buduće vladajuće koalicije. Danas nisam ništa manje zabrinut zbog opstrukcija nego sam bio prilikom donošenja odluke da se OHR ugasi 30. juna naredne godine. Zbog toga smo ostavili prostora da konačnu odluku donesemo krajem februara naredne godine`, pojasnio je Švarc-Šiling.

Zaključio je da se bh. vlasti trenutno bave trivijalnim pitanjima, poput referenduma za otcjepljenje, a ne važnim životnim pitanjima.

`Slažem se da BiH treba biti ujedinjenija i da nam treba mnogo više saradnje. To je važno za građane i njihove živote. Zbog toga ljudi koji govore o budućnosti BiH bez EU uopće ne misle na budućnost svih građana ove zemlje. Ponavljam, referendum je nemoguć i međunarodna zajednica to nikada neće dopustiti. Stoga je važno napraviti funkcionalniju zemlju i okrenuti se životnim pitanjima, a ne nerealnim i neutemeljenim izjavama`, poručio je visoki predstavnik, dodajući da su netačne izjave `kako je BiH u posljednih deset godina živjela bez EU, pa može i narednih deset`.

On je podsjetio na snažno prisustvo EU u BiH, `koja je pomagala obnovu zemlje, ali i uspostavu mira`, te dodao da će njegovo prisustvo kao specijalnog predstavnika EU biti još jedna potvrda snažnog angažmana međunarodne zajednice u BiH.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije