Analize

Agencija za javne nabavke 10 godina bez prijave o korupciji

Agencija za javne nabavke 10 godina bez prijave o korupciji
Agencija za javne nabavke 10 godina bez prijave o korupciji

SARAJEVO - Direktor Agencije za javne nabavke BiH Đinita Fočo rekla je da od postojanja Agencije 2004. nije primljena nijedna prijava niti obavještenje o korupciji.

Fočo je istakla da je oblast javnih nabavki veoma podložna korupciji, ističući da je ona jedna od najteže dokazivih krivičnih djela.

"Korupcija se može dokazati samo na sudu, i o njoj se može govoriti na osnovu presuđenih slučajeva", navela je Fočo.

Ona je ukazala da je edukacija jedan od najboljih mehanizama za prevenciju korupcije, navodeći da treninzi i obuke u ovoj oblasti, sistematičan pristup postupcima javnih nabavki i definisanje odgovornosti u lancu javnih nabavki mogu da unaprijede proces u prevenciji korupcije.

"To je dugoročan proces, a i puno razvijenije zemlje EU nisu imune na ovu pošast koja predstavlja problem u svijetu", rekla je Fočo.

Pomoćnik ministra za finansije i budžet u Ministarstvu odbrane BiH Miro Cabo rekao je da je ovo ministarstvo najveći budžetski korisnik i da veliki dio novca ide na javne nabavke, gdje postoje velike mogućnosti za mito i korupciju.

"Imamo veoma velika finansijska sredstva u vezi sa nabavkama u Oružanim snagama, i bilo je primjedbi eksterne revizije o nepouzdanom sistemu nabavki Ministarstva odbrane. Želimo da to dovedemo na zadovoljavajući nivo, kako za javnost, tako i za sve organe koji nas kontrolišu", naveo je Cabo.

On je potvrdio da se vode određene istrage koje još nisu dobile sudski epilog.

Cabo je, uoči seminara pod nazivom "Javne nabavke u sektoru odbrane - rizik od pojave korupcije", koji se održava u Sarajevu, naveo da je Ministarstvo zainteresovano da i na ovaj način edukuje osoblje, da bi bilo što manje zloupotreba u javnim nabavkama.

On je naglasio da je prilika za to i novi zakon o javnim nabavkama koji treba da stupi na snagu 1. decembra.

Generalni sekretar Centra za bezbjednosne studije Denis Hadžović naveo je da revizorski izvještaji ukazuju da Ministarstvo odbrane ima probleme kada je riječ o javnim nabavkama.

"Izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, koji ćemo predstaviti Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama, napravljene su s ciljem predupređenja mogućih zloupotreba i postavljanja kvalitetnih osnova kompletne procedure javnih nabavki", rekao je Hadžović.

Pomoćnik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Mevludin Džindo istakao je da je današnji seminar još jedna prilika da se ubrzaju procesi koji se odnose na uspostavljanje koordinisanih politika javnih nabavki.

"Posebno je važno nastaviti trend usklađivanja sa evropskim direktivama u ovoj oblasti, kao i insistirati na otvorenom postupku kao pravilu, a ne kao izuzetku. Tu je i uloga Agencije u procesu edukacije relevantnih službenika koji se bave procesima javnih nabavki, sa fokusom na integritet, etiku i profesionalnost u postupanju", ocijenio je Džindo.

Cilj današnjeg seminara jeste da se, predavanjima domaćih i stranih eksperata, odgovorna lica za nabavke u sektoru odbrane u BiH upoznaju i dodatno edukuju o pravnim normama i rizicima u vezi sa javnim nabavkama, kao i specifičnostima u ovoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije