Analize

"Alfabet" postala najvrednija svjetska kompanija

"Alfabet" postala najvrednija svjetska kompanija
"Alfabet" postala najvrednija svjetska kompanija

VAŠINGTON - "Alfabet", matična kompanija internetskog giganta "Googl", prestigla je "Epl" i postala najvrednija svjetska kompanija poslije objavljivanja novog izvještaja o zaradi.

Kompanija je ostvarila profit od 4,9 milijardi dolara u četvrtom kvartalu, što je povećanje u odnosu na 4,7 milijardi prije godinu dana.

Poslije ove objave, akcije "Alfabeta" porasle su za devet procenata u trgovini na berzi.

Ova kompanija sada je vrijedna oko 568 milijardi dolara, dok je vrijednost "Epla" 535 milijardi dolara, prenio je BBS.

Ovo je bila prva godina u kojoj je "Alfabet" razdvojio rezultate "Googlovog" poslovanja, koje obuhvata pretraživanje interneta i "JouTube", od svojih ostalih poslova, poput autonomnih automobila i programa širenja internetskog signala uz pomoć helijumskih balona.

Na godišnjem nivou, "Alfabet" je ostvario zaradu od 16,3 milijardi dolara, ali izvještaj pokazuje da je kompanija u poslovima koji su odvojeni od "Googla" izgubila 3,6 milijardi dolara.

"Googl" je zabilježio rast prihoda na 23,4 milijardi dolara zahvaljujući povećanju obima reklamiranja na internetu, naročito na mobilnim uređajima.

Na čitavom internetu zabilježen je rast sektora reklamiranja za 31 odsto, a od toga je 40 odsto ostvareno na veb-sajtovima koji pripadaju "Googlu".

"Epl" je postao najvrednija američka kompanija 2010. godine, kada je prestigao dotadašnjeg lidera "Microsoft". "Microsoft" je to isto učinio "Aj-Bi-Emu" dvije decenije ranije.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije