Analize

Amerikanci povećavaju zalihe nafte, a Rusi proizvodnju

Amerikanci povećavaju zalihe nafte, a Rusi proizvodnju
Amerikanci povećavaju zalihe nafte, a Rusi proizvodnju

NJUJORK - Zalihe sirove nafte u SAD-u su zabilježile rast u posljednjih 5 nedjelja dosegnuvši 417,9 miliona barela, što je najviši zabilježeni nivo od avgusta 1982, čemu je svakako pridonijela rastuća proizvodnja koja se popela na dnevnih 9,23 miliona barela.

Rastuće američke zalihe (zalihe sirove nafte u SAD-u su više za oko 18% u odnosu na petogodišnji prosjek u ovom dijelu godine) pridonose globalnoj zasićenosti tržišta, što stvara dodatne pritiske na njihove cijene.

Tako su cijene sirove nafte tipa WTI (West Texas Intermediate) s isporukom u martu zabilježile pad za 49 centi, na 53,04 dolara po barelu. S druge strane, i cijene sirove nafte tipa Brent s isporukom u aprilu su takođe zabilježile pad i to za 34 centa, na 62,19 dolara po barelu, navode analitičari RBA.

S druge strane, proizvođači s Bliskog istoka suočeni su s rastućom ponudom iz Rusije, čime je ugrožen njihov udio na azijskom tržištu.

Rusija, drugi najveći svjetski proizvođač, povećala je prodaju sirove nafte za gotovo 25% u prošloj godini, povećavajući svoj udio u pošiljkama s 7,2% u 2013. na 8,7% u 2014. Tako je Kini, Japanu i Južnoj Koreji, trima od četiri najveća potrošača u Aziji, prodano oko 51 milion tona sirove nafte u prošloj godini dok je istim tim zemljama u 2013. prodano 41 milion tona. Ukupan uvoz sirove nafte u te tri zemlje u prošloj godini iznosio je 592 miliona tona dok podaci za Indiju, četvrtog najvećeg potrošača, nisu dostupni.

S druge strane, udio Saudijske Arabije s izvezenih 142 miliona tona iznosio je 24% (pad s 26% koliko je iznosio u 2013.) dok su Katar i Kuvajt takođe izgubili dio svojih tržišnih udjela. Naime, Katar je izvezao 30 miliona tona s čime je njihov udio pao na 5,1% dok je iz Kuvajta uvezen 41 milion tona čime je smanjen njihov udio sa 7,2% na 7%. S obzirom na zasićenost tržišta, proizvođači se sve više orjentišu na azijsko tržište nudeći im rekordne popuste u uslovima ionako niskih cijena.

Naime, prema predviđanjima američke Energy Information Administration (EIA), azijsko tržište bi prema nivou potrošnje trebalo u ovoj godini zamijeniti ono američko (s dnevnom potrošnjom od 31,2 milion barela premašiće američku potrošnju koja je na nivou od 31,1 milion barela dnevno). Stoga je Saudijska Arabija povećala popuste na azijskom tržištu, i to već deseti put u posljednjih 15 mjeseci, nudeći Arab Light uz rekordan popust od 2,3 dolara po barelu za isporuku u martu.

Ostali proizvođači takođe prate popuste sa svojim cijenama što i ne čudi s obzirom na to da se očekuje da će se dvije trećine rasta globalne potražnje u ovoj godini odnositi na azijsko tržište dok će ono evropsko vjerovatno pasti na 14 miliona barela dnevno, javlja Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije