Analize

Avio-saobraćaj u svijetu porastao 5,9 odsto u avgustu

Avio-saobraćaj u svijetu porastao 5,9 odsto u avgustu
Avio-saobraćaj u svijetu porastao 5,9 odsto u avgustu

BERN - Avgust je za avio-kompanije bio dobar mjesec na globalnom nivou, uz rast saobraćaja od 5,9 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, poslije povećanja od 5,4 odsto u julu, pokazuju podaci Međunarodne asocijacije za avio-saobraćaj (IATA).

Svi regioni zabilježili su rast tražnje, uz visoke stope rasta broja putnika. Evropske avio-kompanije u posmatranom mjesecu ostvarile su skoro dvostruko veći rast saobraćaja (6,8 odsto) u odnosu na avgust 2013. godine (3,8 odsto), prenio je švajcarski list 20 minit.

Kompanije sa Bliskog Istoka imale su najsnažniji rast na međunarodnoj mreži, odnosno, 11,7 odsto, na godišnjem nivou, ispred Južne Amerike (8,2 odsto), Afrike (7,5 odsto) i Evrope (6,8 odsto). 

U Aziji su avio-prevoznici, na međunarodnim linijama, u avgustu povećali broj putnika 5,8 odsto. U Sjevernoj Americi porast je iznosio 3,2 odsto. 

IATA ističe da je u istom mjesecu došlo do snažnog rasta teretnog avio-saobraćaja na globalnom nivou, i to od 5,1 odsto u odnosu na avgust 2013. godine. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije