Analize

Balkan najviše pogođen krizom

Balkan najviše pogođen krizom
Balkan najviše pogođen krizom

PODGORICA - Balkan je region koji je najviše pogodila svjetska ekonomska kriza, ocijenio je danas saradnik Međunarodnog instituta za ekonomske studije iz Beča, Vladimir Gligorov.

Gligorov je na sjednici Upravnog odbora Privredne komore Crne Gore u Podgorici objasnio da su balkanske zemlje oslonjene na strane izvore

sredstava koja, kako je naveo, "nisu adekvatno alocirana".

"Finansijski račun pokazuje odliv kapitala, a nedostatak priliva ne može se nadomestiti štampanjem novca jer je najveći dio kredita u evrima", rekao je Gligorov i ocijenio da je "na srednji rok teško vidjeti oporavak bez strukturalnih i fikskalnih promena".

Gligorov je dodao da je korporativni sektor u zemljama Balkana u rđavom stanju i da je potrebno njegovo ozbiljno restrukturiranje kroz preuzimanje, prodaju, zatvaranje preduzeća što je komplikovan proces koji ima recesivno dejstvo.

Veliki problem za preduzeća su i nenaplativa potraživanja, ukazao je Gligorov. On je naveo podatke Međunarodnog monetarnog fonda: u Hrvatskoj ima 25 odsto nenaplativih potraživanja, a toliko i u Srbiji.

Naveo je da je industrijska proizvodnja u razvijenim zemljama Srednje Evrope udvostručena u posljednjih 20 godina, a na Balkanu opala 40 do 70 odsto.

Gligorov je ocijenio da Crna Gora, zbog veličine i položaja, ima

komparativne prednosti u odnosu na druge zemlje Balkana koje ne mogu

izaći iz krize bez razvoja industrije.

"Kada ste mali, na moru, i ako imate proizvod, uvijek ćete moći da ga prodate. Teže je kontinentalnim zemljama", rekao je Gligorov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije